Alltid rätt att vara beredd på krisen

Tänk till i tid så att du är förberedd på nästa kris, uppmanar insändarskribenten Ekorren, och kommer med flera konkreta tips.
insändare • Publicerad 11 januari 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Se till att du kan laga eller värma mat även om strömmen är borta, är ett av råden från signaturen Ekorren.
Se till att du kan laga eller värma mat även om strömmen är borta, är ett av råden från signaturen Ekorren.Foto: Henrik Holmberg / TT

Vad gör du om strömmen går några dagar?

Minns du broschyren om kris som kom i din brevlåda för ett par år sedan? Då kändes det långt bort, men den verkligheten kommer allt närmare tror jag. Det finns många faktorer som pekar på att strömmen kommer att gå, eller att det sker andra typer av kriser, men min avsikt med denna insändare är inte att övertyga dig om vad som kan hända, därom får du ta ställning själv, däremot så vill att jag uppmana dig att tänka till så att du är förberedd!

Varför är detta viktigt? Kommunen, regionen och regeringen har andra förpliktelser vid kris än att ta hand om dig som individ. Kommunens uppgift är att se till att äldreomsorg, räddningstjänst och skolor fungerar. De skall också se till att medborgarna har vatten. Du som är frisk och fungerande skall klara dig själv en tid och det är din uppgift, och skyldighet, som medborgare. Så vad behöver du tänka på? Vatten, värme, mat och kommunikation! Jag listar det viktigaste här:

Kontanter: Ha kontanter hemma och på dig, gärna mindre valörer också. När strömmen går fungerar inte betalsystemen.

Mat: Matförråd så du klarar influensan är en rimlig regel, eller så tänker du 10 dagar. En del tänker en månad. Gör det som är relevant för dig. Bönor och linser innehåller mycket näring, Lök, krossade tomater. Potatis är en mycket bra basföda om du kan förvara i svalt. Konserver som tillexempel makrill, tonfisk. Olja, salt och kryddor. Knäckebröd, havregryn, ris, te, kaffe, torrmjölkspulver. Ägg. Saker som klarar sig länge i rumstemperatur. Tänk näring och mättnad!

Tillagning: ett enkelt spritkök att laga mat och koka vatten på

Vatten: Skaffa en eller flera dunkar, gärna med kran och fyll upp, förvara mörkt och svalt. Byt vattnet med jämna mellanrum. Den ska kunna gå att bära för du kanske måste hämta vatten.

Belysning: Ficklampor och extra batterier. Stearinljus, värmeljus.

”När det är kris så måste vi dela lika, några få personer kan inte roffa åt sig utan vi måste alla tänka på att det är fler som behöver kontanter, mat, bränsle och toapapper.”

Värme: Se till att ha ljus, filtar och varma kläder hemma. Filtar för fönster samt att hålla sig till ett rum är en bra start. Stearinljus ger värme och ljus. Kanske du vill att kyl och frys skall gå, då får du ordna med ett litet elverk, det räcker att köra det en timme på morgon och kväll. För värmen kan en gasolkamin eller fotogenvärmare vara bra om man inte nöjer sig med den enkla varianten med filtar för fönster. På msb.se hittar du hur mycket bränsle du får förvara hemma och hur det skall förvaras. Sök ”Brandfarliga vätskor i hem- och fritidsmiljö”.

Annat: Tanka bilen full när det är halvtank. Radio som går på batteri, på radio P4 får du information om det är kris. Husapotek och nödvändiga mediciner, ha viktiga saker på papper, försäkring, telefonnummer et cetera. Fundera på hur du skall komma i kontakt med nära och kära.

Omtänksamhet: Det viktigaste av allt! När det är kris så måste vi dela lika, några få personer kan inte roffa åt sig utan vi måste alla tänka på att det är fler som behöver kontanter, mat, bränsle och toapapper. Har du det ordnat för dig så kan du vara lugn, då kan du också hjälpa andra som inte haft möjlighet att ordna det för sig eller hjälpa kommunen på olika sätt.

Med önskan om ett gott nytt år!

Ekorren

PS. Vill du läsa mer? Hämta hem broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” på msb.se Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och läs på kommunens hemsida, sök på kris.