Annons

Allemansrätten bjuder in till kalas

Vår svenska skog utgör kärnan i vår välfärd. Samtidigt finns här ett svindlande slöseri med skogens rika bärtillgångar, skriver Hans Luthman.
Insändare • Publicerad 16 juni 2020
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bärplockning ger oss en berikande naturupplevelse i coronafri miljö med känslan av att på egen hand ha producerat ett äkta livsmedel, menar Hans Luthman.
Bärplockning ger oss en berikande naturupplevelse i coronafri miljö med känslan av att på egen hand ha producerat ett äkta livsmedel, menar Hans Luthman.Foto: Paul Kleiven

Den rika blomningen ute bland bärtuvorna bäddar för ett rekordår av skogens röda guld, blåbär och hjortron. Skogen verkar därmed ta igen skadan från de senaste årens klena bärtillgångar och bjuder generös åter in oss till en stundande skördefest där det bara är att ta för sig av de ädla råvarorna, gratis och närproducerat. Vår unika allemansrätt står för hela kalaset.

Vi får därmed möjlighet att skörda färska och ekologiska bär i gemytlig samvaro ute bland lingontuvorna – ofta med en fylld kaffekorg. Den bärtraditionen finns det all anledning att värna och vara rädd om.

”I nationalekonomiska termer handlar det om årliga förluster i miljardklassen.”
Annons

Den ger oss en berikande naturupplevelse i coronafri miljö med känslan av att på egen hand ha producerat ett äkta livsmedel – där vi också i dag med mer uppdaterade och effektiva skörderedskap, som till exempel bärräfsor, slipper mycket av det forna slitgörat i samband med bärplockningen.

Frågan är bara om vi som konsumenter kan motstå konsumtionssamhällets alltmer bekväma livsstil där allt ska vara oss serverat, tillgängligt via varuhyllorna med bärburkar fyllda av tillsatser och konserveringsmedel?

Vår svenska skog utgör kärnan i vår välfärd. Samtidigt finns här ett svindlande slöseri med skogens rika bärtillgångar, där vi endast tar till vara cirka tre–fyra procent av bären – resten förfars. I nationalekonomiska termer handlar det om årliga förluster i miljardklassen.

Hans Luthman

Annons
Annons
Annons
Annons