Annons

Alla har rätt att älska den man vill

Det finns mycket kvar att göra, både för att förbättra villkoren för hbtqi-personer, men också för att bekämpa homofobin, hat och hot. Därför behövs Pride, skriver liberaler.
Debatt • Publicerad 9 september 2021
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kampen för hbtqi-personers rättigheter måste fortsätta. Det finns fortfarande många som inte tycker att det är en rättighet att man får älska vem man vill eller vara den man är, konstaterar skribenterna.
Kampen för hbtqi-personers rättigheter måste fortsätta. Det finns fortfarande många som inte tycker att det är en rättighet att man får älska vem man vill eller vara den man är, konstaterar skribenterna.Foto: Stian Lysberg, Solum

Det är återigen dags för Pride i Ulricehamn. Coronapandemin har inte kunnat stoppa manifestation för mänskliga rättigheter. Men inte heller i år blir den som vanligt, åtminstone ingen parad. Men det kommer märkas i stan ändå. Trots viljor som vill stoppa regnbågsflaggor, som symboliserar mångfald, så kommer de att vaja för vinden. Det kommer också finnas möjlighet till att besöka en del seminarier fysiskt.

Pandemin har pågått länge och är inte över än, men den har tack och lov inte satt stopp för att manifestera hbtqi-personers rättigheter. Under förra året var de flesta Pride digitala. I år har det öppnats upp lite mer för att mötas fysiskt. Även om digitala seminarier bidrar till att fler kan ta del av dessa. Det är viktigt med Pride både för att stärka hbtqi-personer själva i sin vardag men också skapa förståelse för och opinion kring hbtqi-frågor.

Annons

Tyvärr är det så att kampen för hbtqi-personers rättigheter måste fortsätta. Med tyvärr menas att det fortfarande finns många som inte tycker att det är en rättighet att man får älska vem man vill eller vara den man är. Många steg framåt har gjorts i Sverige, alltifrån 1944 då det blev lagligt att vara homosexuell och 1979 då man inte var sjuk längre om man var homosexuell till att det är lagligt att gifta sig med någon av samma kön och att adoptera barn och bilda familj. Liberaler har vid varje tillfälle varit drivande för att genomföra dessa reformer.

Men det finns mycket kvar att göra. Både för att förbättra villkoren för hbtqi-personer, bland annat när det gäller familjesituationen, men också för att bekämpa homofobin, hat och hot. Därför behövs Pride för att om och om igen berätta för omvärlden att hbtqi-rättigheter är mänskliga rättigheter.

”I Ulricehamn ska alla ha rätt att vara den man är eller älska vem man vill.”

Ute i världen är det värre. Det finns länder där homosexuella straffas med döden om de öppet visar sin kärlek till någon annan av samma kön. I Europa finns det länder som Polen som inför ”hbtq-fria zoner” och som Ungern som stiftar lagar för att unga inte ska få höra talas om homosexualitet. Det är inte acceptabelt. Där måste Sveriges EU-parlamentariker från alla partier och Sveriges nya tillträdande regering säga ifrån.

Eftersom det ser ut som det gör i världen för hbtqi-personer flyr många från sina hemländer. Bland annat till Sverige. Den senaste utvecklingen i Afghanistan har bidragit till än svårare situation för hbtqi-personer. Här har Sverige ett ansvar att behandla asylansökningar på ett riktigt sätt och inte vifta bort asylansökan med att du kan återvända bara du inte visar att du är homosexuell eller med att du inte är trovärdig beroende på att du kanske inte svarat ”rätt” på ett antal märkliga frågor.

Men förföljelsen ska inte heller följa med till Sverige och Ulricehamn. Här är det viktigt att motverka förtryck och hot mot hbtqi-personer från landsmän som inte accepterar till exempel homosexualitet. I Ulricehamn ska alla ha rätt att vara den man är eller älska vem man vill.

Förhoppningsvis kan vi gå i Pride-parad nästa år men till dess måste vi fortsätta att stå upp för hbtqi-rättigheter både för att påverka attityder i rätt riktning och för att ändra de lagar som behövs.

Liberaler har alltid stått längst fram när det gäller att strida för hbtqi-rättigheter och det kommer vi att fortsätta med.

Anne-Marie Ekström, 2:e vice ordförande, HBT-liberaler

Sten Selin, ordförande, Liberalerna Ulricehamn

Adela Brkic Carlsson, gruppledare, Liberalerna Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons