77 föräldrar i Hössna: Det är så här polarisering och uppgivenhet skapas

Det är förkastligt maktmissbruk att efter nästan ett halvt sekel slänga ut Hössnas elever från stan, skriver 77 vårdnadshavare i Hössna.
insändare • Publicerad 9 mars 2023
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Wiktor Öberg (M) i kommunfullmäktige när högstadiefrågan diskuterades.
Wiktor Öberg (M) i kommunfullmäktige när högstadiefrågan diskuterades.Foto: Henrik Erickson

På fullmäktigemötet den 23e februari skulle kommunstyrelsens ordförande Wiktor Öberg besvara Miljöpartiets interpellationsfrågor angående upptagningsområdena under byggtiden för högstadieskolorna, men han svarade inte på de ställda frågorna och det var ingen som ifrågasatte detta.

Frågorna var:

Är det rimligt att justera beslutet, så att lösningen under byggtiden påverkar familjernas förutsättningar så lite som möjligt?

Hur skall detta i så fall göras, på ett landsbygdssäkrat sätt?

”Svaret” blev att upptagningsområdena ska ligga kvar under byggtiden, för att det är bäst för eleverna och deras utbildning. Ingenting sades om rimligheten i att påverka familjerna så lite som möjligt. Ingenting nämndes om landsbygdssäkring och heller ingenting om varför lösningen är bäst för eleverna och deras utbildning, eller varför den är bäst för just våra barn – Hössnas elever. Men det kanske inte var de barnen som Öberg och Ulricehamnsalliansen tänkte på när de skrev sin text…

Vi funderar. Är det för att kommunen vill hitta den billigaste och enklaste lösningen, och att vi uppenbarligen inte är en prioriterade väljargrupp – som Hössnas elever kommenderas ut till Timmele? Uteblir faktiska svar på frågorna för att en analys riskerar att visa att den valda lösningen drabbar oss på landet mest negativt? Är det för att moralen egentligen säger att kostnaden för kommunens senfärdighet inte ska läggas över på en enskild grupp familjer? Eller att de som eventuellt skulle påverkas av en alternativ lösning är någons kärnväljare?

På mötet togs med klar majoritet beslut om en inriktning för kommande högstadieskolor. Denna utgår från nuvarande upptagningsområden, där Hössna alltså ingår i Ätradalsskolans område. Att ändra detta så att Hössnas elevunderlag byggs in i någon av skolorna i Ulricehamn var inte aktuellt för något parti. Inte ens för de som under valrörelsen menade att Hössnas elever borde få ”komma tillbaka” efter att skolorna står klara. Så hur ska detta gå till om det från början planeras för skolor där vi inte får plats?

”Ni känner till våra argument, för vi har kommunicerat dem flera gånger.”

Med tanke på tidsaspekten runt nybyggnation och transformering av högstadieskolorna, så är det tveksamt om något av barnen som nu går på låg- och mellanstadiet i Hössna kommer att få gå på en ny skola i Ulricehamn. För oss är frågan om upptagningsområdena viktig här och nu, då vi kommer att påverkas negativt för många år framöver om inget görs. Det är därför det är så respektlöst att inte ens svara på frågorna – Wiktor Öberg och Ulricehamnsalliansen! Vi vet dock inte om det är ignorant eller kallt beräknande av kommunfullmäktige att planera Hössnas barn ut ur stan.

Ni politiker lyssnade på invånarna i Timmele när de sa ”Vi vill ha kvar vår skola!” Och det är jättebra! Folkvalda ska lyssna på folk! Men vi kräver att ni även lyssnar på oss när vi återigen säger ”Vi vill att våra barn fortsätter att gå i skola i centralorten!” Kalla det likställighetsprincip eller moral, men lyssna och ta lika mycket hänsyn till oss som till alla andra! Om skolan i Timmele ska behållas så får ni hitta en lösning som inte innebär att ni utan konsekvensanalys tvångsförflyttar elever från en annan del av landsbygden dit. För det är förkastligt maktmissbruk att göra så, och vad säger det till andra landsbygdsinvånare när Hössnas elever utan hänsyn och efter nästan ett halvt sekel slängs ut från stan?

Om ni har funderat på hur polarisering skapas, så är det så här. Om ni har funderat över hur politikerförakt, uppgivenhet, förbittring och brist på engagemang uppstår – titta på hur ni behandlar oss och våra barn. Fortsätt inte på samma väg. Låt inte symbolfrågor vara viktigare än människor.

Ni känner till våra argument, för vi har kommunicerat dem flera gånger. Ni vet att frågan inte har analyserats tillräckligt. Ni vet att det finns alternativ. Ni vet att ni tvingar de som har svårast att kompensera för förändringen att flytta på sig, för att ni inte vill stå för kostnaden som er senfärdighet annars innebär. Det visar på styrka att kunna se fel och ändra dem, och svaghet att inte göra det.

Ni har tagit ett beslut. Det blev fel. Nu får ni göra något åt det.

77 vårdnadshavare inom Hössnas upptagningsområde

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.