Nyheter

Lärarfacket kritiskt till minskning

Till hösten blir det färre lärare i skolorna i Dalstorp, Ljungsarp och Grimsås. Det oroar medlemmarna i de två lärarfacken.
Nyheter • Publicerad 25 mars 2010
De lokala fackliga representanterna från Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet är oroliga över det kommande läsåret med färre tjänster i skolan. På bilden Karolina Lagergren, Joel Gylldevik, Gunilla Andersson, Ann Johansson, Catharina Lundgren, Elisabeth Rylander Lundgren, Ingela Bygård, Johanna Svensson Engqvist, Kristina Gustavsson, Ingeborg Hjorth.
De lokala fackliga representanterna från Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet är oroliga över det kommande läsåret med färre tjänster i skolan. På bilden Karolina Lagergren, Joel Gylldevik, Gunilla Andersson, Ann Johansson, Catharina Lundgren, Elisabeth Rylander Lundgren, Ingela Bygård, Johanna Svensson Engqvist, Kristina Gustavsson, Ingeborg Hjorth.Foto: Kajsa Kettil

Det är de lokala klubbarna i Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet som gemensamt har formulerat en protest mot förändringar som väntas till nästa läsår. De har lämnat in en skrivelse till bildningsnämnden i Tranemo kommun där de uttrycker sin oro över att det kommer att bli färre lärartjänster för elever i år ett till sex på skolorna i Dalstorp, Ljungsarp och Grimsås.

Orsaken till att tjänsterna blir färre är att elevantalet minskar. Skolorna har under detta läsår 295 elever. Till hösten blir det 14 färre elever, och till läsåret 2011-2012 väntas det bli ytterligare 29 färre elever.

De två fackförbunden hävdar att färre lärare kommer att få konsekvenser för eleverna.

– Barn är inte som för tio år sedan. De är, precis som samhället i stort, rörligare och vill att det ska hända något hela tiden. Det leder till att det blir oroligare i klassrummen och det kan bli svårt för elever som behöver ha det lugnare för att finna arbetsro, säger Elisabeth Rylander Lundgren som företräder Lärarförbundet.

Hon upplever att det finns ett stort behov av att kunna dela upp klasserna i mindre grupper. Detta kommer att bli svårare med färre lärare.

– De senaste åren har vi även fått mer administrativt att göra. Det är mycket dokumentation, utvecklingsplaner och omdömen som tar tid. Vi är oroliga över att det här i slutändan kommer att gå ut över både elever och lärare.

Enligt Per Ambjörnsson, rektor på de tre skolorna, har skolorna en lärartäthet på ungefär åtta heltidslärare per 100 elever. Lärartätheten kommer att vara oförändrad, men färre elever ger färre lärare, berättar han.

Kommer ni att kunna ge eleverna det stöd de behöver?

– Det måste vi göra. Målsättningen är att vi ska klara det här med färre tjänster. Men jag har full förståelse föra att lärarna känner en viss oro och att de agerar. De är ambitiösa och vill göra ett gott jobb, säger Per Ambjörnsson.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.