Borås

Forskaren: ”Knalleland är inte ett köpcentrum”

Handelsforskaren Malin Sundström är positiv till att det börjar byggas lägenheter i Knalleland.
– Det är både logiskt och lämpligt, menar hon.
Borås • Publicerad 16 oktober 2017 • Uppdaterad 17 oktober 2017
Malin Sundström, handelsforskare.
Malin Sundström, handelsforskare.Foto: Henrik Erickson

Enligt Malin Sundström är det lika bra att man nu börjar bygga bostäder i Knalleland.

– Knalleland har aldrig varit ett köpcentrum. Snarare kan man säga att Knalleland är ett sammelsurium av olika idéer och intressen från olika fastighetsägare, säger hon.

Enligt henne byggdes aldrig Knalleland för att vara ett renodlat handelscentrum.

– När Ellos valde att lägga sin utförsäljning i Knalleland, så uppstod en tillströmning av kunder som i sin tur attraherade andra handelsföretag, säger hon.

Hon har också saknat en tydlig vision från kommunen med vad man vill göra med området.

– Det har inte funnits någon plan om hur man ska skapa mötesplatser i Knalleland och handeln kan inte dra hela det lasset själv. Man kan säga att man vill bygga ihop Knalleland med centrum, men det görs inte av sig självt.

– Istället har man låtit fastighetsägarna göra lite vad de känner för och fastighetsägare gör det man tjänar pengar på. Funkar det inte med handelsaktörer så bygger man bostäder.

De nya bostäderna kommer troligtvis också förändra utbudet i Knalleland, tror Sundström.

– Jag skulle inte vilja dra det så långt som att det är slutet för handeln i Knalleland. Men på sikt kommer bostäderna skapa nya behov som får en ny handel att växa fram.

– Bland annat kan vi se att efterfrågan på kaféer och livsmedelsbutiker ökar i handelsområden där det börjar byggas bostäder.

Vedrana SivacSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.