Kultur

Ljudkonst förgyller gyllene stenar

Ljud som samspelar med platsen och samtidigt med de gyllene stenarna i konstverket Nine shining stones – på fredagen invigdes ett nytt konstverk vid Skottek.
Ulricehamn • Publicerad 30 augusti 2019 • Uppdaterad 5 september 2019
Ljudkonstnären och låtskrivaren Annelie Johansson har gjort konstverket, som är en del i projektet Ljudkonst i Sjuhärad som drivs av Mikael Bojén, närmast kameran.
Ljudkonstnären och låtskrivaren Annelie Johansson har gjort konstverket, som är en del i projektet Ljudkonst i Sjuhärad som drivs av Mikael Bojén, närmast kameran.Foto: Pernilla Rudenwall

Ljudkonstnären och låtskrivaren Annelie Johansson var på plats under fredagens invigning och berättade om processen med att skapa sitt ljudkonstverk Klanger och tempon i tingens resonans.

Det bygger på ljud inspelade från platsen men också ljud skapade på annat sätt. Ljuden är tänkta att spegla, och samspela med, platsen, till exempel med naturen och historien. Här finns bland annat ett minnesmonument över Sten Sture. Ljuden är också tänkta att samspela med det redan befintliga konstverket som finns här, Karl Chilcotts Nine shining stones som är nio förgyllda större stenar vid vägen.

– Jag har valt att göra ett sounddtrack till varje sten. Det är en loop på fjorton minuter, säger hon.

Ljuden spelas dagtid och finns alltså vid Skotteksgården ner mot sjön. Annelie Johansson tycker att man upplever konstverket bäst genom att ta god tid på sig.

– Man kan ta en stund för sig själv och ta god tid på sig för att känna in allt. Det kan vara lite meditativt.

Konstverket går att höra fram till 27 oktober och är en del i projektet Ljudkonst i Sjuhärad. Projektet har tidigare ställt ut ljudkonst i bland annat Stureparken och vid den gamla vändskivan vid Ulricaparken.

En av stenarna i konstverket Nine shining stones.
En av stenarna i konstverket Nine shining stones.
Anders RosenbergSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.