Familj

Föreläsning om bråkande barn: ”Vi förväntar oss att de ska kunna kommunicera som vuxna”

Ulricehamn Artikeln publicerades
Eva-Lena Larsdotter föreläser på Folkets hus på torsdag om vad som kan vara orsaker till barns beteende när de blir arga. FOTO: Katarina Hansson
Eva-Lena Larsdotter föreläser på Folkets hus på torsdag om vad som kan vara orsaker till barns beteende när de blir arga. FOTO: Katarina Hansson

I en öppen föreläsning på Folkets hus ska tidigare förskoleläraren och nuvarande föreläsaren Eva-Lena Larsdotter prata om vad det är som får barn att tjata och bråka.

– Ju fler vuxna som är omkring barn som får ett gemensamt språk om de här frågorna desto bättre, säger hon.

Gävlebon Eva-Lena Larsdotter gick från att vara förskolelärare till familjehemsförälder till att ta en magisterexamen i Barn- och Ungdomsvetenskap. Nu försörjer hon sig som föreläsare och handledare i föräldrakurser.

Hennes käpphäst är att aggression hos barn inte är ett beteendeproblem utan ett tecken på att barnet är frustrerat.

– Beteendet är ett resultat av frustrationen. Och det stammar i sin tur ur barnets försök att kommunicera ut det hen vill, säger Eva-Lena Larsdotter.

Hon tror nämligen att det finns många i barnens närhet som tror att de från tre års ålder och uppåt ska kunna kommunicera vad de vill.

– Vi vuxna har de förväntningar på barnen och det resulterar i att de blir missförstådda.

– Som vuxna kan vi heller inte undvika att barnen börjar bråka. Det är något nödvändigt eftersom det tillhör den psykologiska utvecklingen. Men det vi kan påverka är hur vuxna reagerar och hur vi hanterar konflikterna. Det är sådant jag kommer att prata om under föreläsningen.

Torsdagens öppna föreläsning på Folkets hus riktar sig till föräldrar som pedagoger.

– Ju fler vuxna som är omkring barn som får ett gemensamt språk om de här frågorna desto bättre tänker jag, säger Eva-Lena Larsdotter.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.