Familj

Farmen-Johan: ”Har alltid haft nära till känslorna”

Johan Skattberg är aktuell som skådespelare och var fram till i söndags en av deltagarna i tv-programmet Farmen. UT träffade honom på besök hemma i Vegby där en del av hans familj bor.
Vegby • Publicerad 9 februari 2020 • Uppdaterad 14 februari 2020
Johan Skattberg är just nu aktuell i tv-programmet Farmen. Ett program som familjen i Vegby och Gällstad följer med intresse: ”Ja, och det har vi alla gjort sedan jag var liten. Redan då sa jag att jag kommer att vara med i Farmen någon gång. Det är något som alla i familjen kommer ihåg vilket är lite kul”, berättar han.
Johan Skattberg är just nu aktuell i tv-programmet Farmen. Ett program som familjen i Vegby och Gällstad följer med intresse: ”Ja, och det har vi alla gjort sedan jag var liten. Redan då sa jag att jag kommer att vara med i Farmen någon gång. Det är något som alla i familjen kommer ihåg vilket är lite kul”, berättar han.Foto: Pernilla Rudenwall

IQ-test, läkarundersökning och samtal med psykolog. Intagningsprovet till polishögskolan kanske någon tänker?

Nej, det är i själva verket några av de moment som ingår i ansökan till tv-programmet Farmen. Johan Skattberg berättar att han satt på tunnelbanan på väg till jobbet när han fick samtalet från produktionsbolaget om att han var en av årets deltagare. Då hade det gått så lång tid sedan castingen att Johan nästan glömt bort att han hade sökt.

– Jag hade precis gjort upp med min chef på LSS-boendet om att jag skulle kunna jobba under sommaren eftersom det inte verkade bli något med Farmen. Då fick jag samtalet.

Hur kändes det?

– Jag blev väldigt förväntansfull. Men det kändes nästan lite konstigt och surrealistiskt att något som startade med en spontan-ansökan nu skulle bli verklighet.

Årets Farmen-deltagare som tillsammans ska leva och sköta en gård till bästa förmåga.
Årets Farmen-deltagare som tillsammans ska leva och sköta en gård till bästa förmåga.Foto: TV4 pressbild
Fakta

Johan Skattberg

Ålder: 28 år.

Familj: Flickvän, tre syskon, mamma, pappa och bonusmamma Jennie.

Bor: Lägenhet i Stockholm.

Gör: Frilansande skådespelare.

Intressen: Jakt och fiske, gör egna knivskaft och fiskedrag.

Tittar på: Program som ”Leif & Billy”, ”Uti bôgda” och ”Småstadsliv”.

Lyssnar på: Sjukt mycket poddar. Gillar intervjupoddar och dokumentärer.

Att vänta på besked och inte hoppas på för mycket är något som Johan är van vid. Som frilansande skådespelare har han varit på hundratals provspelningar som i majoriteten av fallen inte lett till något.

– I 98 procent av fallen får man ett nej. Man lär sig att inte hoppas för mycket.

Johan gick på Tingsholmsgymnasiet när han fick dispens i tvåan för att börja på en eftergymnasial teaterskola i Stockholm. Flytten blev en stor omställning på flera sätt för Johan.

– Jag minns att jag ringde hem till pappa och grät i två månader. Dels för att det var tufft att klara sig själv men till stor del för att jag hamnade som inneboende hos en person som var yrkeskriminell. Det hela slutade med att min plastmammans bror fick komma och ”rädda mig” och jag fick bo hos dem.

Efter det förbättrades hans situation och Johan trivdes i skolan.

– Men som teaterelev måste du ha tillgång till alla typer av känslor på daglig basis. Det kan bli ganska känslomässigt utmattande ibland.

Att vara deltagare i Farmen har gett vänner för livet. För några veckor sedan var han uppe i Norrland och hälsade på Jens Rönnqvist. Där sköt Johan sin första toppfågel, en orre.
Att vara deltagare i Farmen har gett vänner för livet. För några veckor sedan var han uppe i Norrland och hälsade på Jens Rönnqvist. Där sköt Johan sin första toppfågel, en orre.Foto: Privat
Fakta

Johan om...

Att växa upp i Vegby:

”Jag hade en fantastisk uppväxt med en väldigt tajt kärna kompisar. Skulle lätt kunna skriva en bok om våra bravader”.

Att inte försäga sig:

”Det har inte varit svårt att hålla hemligt vad som kommer ske i Farmen. Främst för att alla vi deltagare har en hemlig grupp på Facebook där vi kan prata om allt som sker. Där skämtar alla med varandra men med en bra ton och vi är snälla mot varandra”.

Viktigaste lärdomen från Farmen:

”Jag fick absolut en större respekt för maten och hur bortskämd man är i det vanliga livet när allt finns så nära till hands och tillgängligt. Nu har jag börjat sätta min egen surdeg och har som mål att kunna jaga och fiska så pass mycket att man inte behöver köpa kött i affären”.

Johan härleder sin motivation till att vilja bli skådespelare till en allvarlig händelse i barndomen. När Johan var fyra år var hans mamma med om en trafikolycka och skadades svårt.

– Hon låg inne i ett år och fick lära sig allt från början igen. Det gjorde mig väldigt orolig som barn. Det var inte så att jag var otrygg men jag bar med mig en inre ångest.

– Jag tror att det har lett till att jag har nära till känslorna och alltid haft något ärligt att ta av när jag ska spela olika roller.

Foto: Ulricehamns Tidning

Johan berättar att han detta år vill satsa på skådespelarkarriären. Av den anledningen sa han nyss upp sig från sitt jobb på LSS-boendet och har som mål att få en fast agentur. Innan mars har han 4-5 provspelningar inbokade och till sommaren blir det med största sannolikhet inspelning av en novellfilm.

Dessutom ska han och vännen Marcus Standoft skriva manus till en långfilm ihop.

– Jag ger mig själv ett tag till att etablera mig i branschen, men funkar det inte så funkar det inte. Då får jag bara göra något annat istället.

UT har tidigare skrivit om att Johan blev skadad under inspelningarna av Farmen, då han blev sparkad av en ko. Men att se sig själv bli skadad var inte något som Johan skyggade för. ”Nej, jag såg fram emot att se de klippen. Jag visste ju att det hade gått bra” säger han.
UT har tidigare skrivit om att Johan blev skadad under inspelningarna av Farmen, då han blev sparkad av en ko. Men att se sig själv bli skadad var inte något som Johan skyggade för. ”Nej, jag såg fram emot att se de klippen. Jag visste ju att det hade gått bra” säger han.Foto: TV4

UT har tidigare skrivit om Johans Farmen-äventyr. Några program in blev han exempelvis skadad när han skulle mjölka en ko och fick en väl riktat spark på näsan.

I söndagens program åkte Johan ut efter att ha förlorat en duell mot kompisen Jens Rönnqvist.

– Jag hade haft hälsoproblem med ont i huvudet och stora problem med magen, vilket fick mig att känna mig orkeslös. Därför bad jag Jens utse mig till andrekämpe för att jag hade bestämt mig för att jag ville åka hem, berättar Johan.

Vad hände sedan?

– Jag hade pratat om med mina vänner på Farmen om att det första jag skulle göra när jag kommer hem är att fria till min flickvän. Jag bokade en biljett från Stockholm till Dalarna där hon befann sig, fixade en ring och friade inför hela hennes familj. Det blev ett ja.

Lovisa HanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.