Annons
Innehåll från ICA TORNET

ICA Tornet går mot strömmen: ”Egen köttbutik sista pusselbiten”

Med färskstyckat lokalt kött och med en av Västsveriges mest erfarna styckmästare satsar ICA Tornet på att vara den bästa matbutiken i kommunen och därmed bidra till ett godare Ulricehamn.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Anrika Ica Tornet har alltid profilerat sig som en riktig matbutik med egen position i stan – hundra procent matglädje, brett sortiment och god service med eget bageri, kallskänk och delikatess.

När handlare Calle Bergman tog över butiken 2016 bestämde man sig för att satsa på lokalt kött som styckas och packas i butiken.

– Det är egentligen inte så konstigt att det är just vi på ICA Tornet som går mot strömmen och börjar med att stycka, putsa, skiva och skära köttdetaljer på egen hand igen, säger Calle Bergman.

Det började med oxfilé till nyår och andra fina köttdetaljer vid lönehelger. Idag erbjuder man även egenmald färs av bästa kvalitet varje dag i veckan.

– Vi på ICA Tornet värnar om ett godare Ulricehamn och satsar helhjärtat på butiksstyckat lokalt kött från Skövde slakteri, säger handlaren Calle Bergman.
– Vi på ICA Tornet värnar om ett godare Ulricehamn och satsar helhjärtat på butiksstyckat lokalt kött från Skövde slakteri, säger handlaren Calle Bergman.

– Jag har själv styckat, skurit och malt en hel del genom åren. Men framför allt så har vi en av Västsveriges mest rutinerade och kompetenta styckmästare i butiken, vår egen Patrik.

Patrik Carlsson är färskvaruchef och styckmästare. Ulricehamnare sedan barnsben och han har jobbat på ICA Tornet hela sitt yrkesliv och hela tiden med färskvaror och kött. Kollegan och mentorn Christer Kjellén har lärt Patrik mycket genom åren.

– Det var spännande och utvecklande att få lära sig yrket av Christer. På den tiden köpte vi in halva djur och började med grovstyckning för att sedan med bandsåg, kotletthugg, kvarn eller skärmaskin dela köttdetaljerna. Det var inte ovanligt att man vid stora högtider fick gå upp mitt i natten och åka ner till jobbet och bara köra på, säger Patrik.

”Jag trodde ju aldrig att vi skulle börja mala färs igen”

Under 2000-talets andra hälft slutade i stort sett alla butiker med egen kötthantering, i stället kom köttet färdigpaketerat från större anläggningar. Så gjorde även ICA Tornet, även om Patrik var skeptisk.

– I början fick jag prata med många kunder som undrade kring hållbarheten och färskheten på köttet. Men de vande sig och vi med.

Åren gick och Patrik trodde aldrig att han skulle stycka, putsa eller skiva några mer köttdetaljer, än mindre att mala färs igen. Men så började Calle som ny handlare i butiken. Medan andra butiker fokuserade på pris mejslades en ny gemensam vision fram: Ett godare Ulricehamn.

– Med låga priser i kombination med fräscha färskvaror, en stor och inspirerande delikatessdisk, en kallskänk med catering och ett kök som lagar mat och lunchlådor, kände vi att vi var på rätt väg, säger Calle.

Den pusselbiten som fattades var att färskt butiksstyckat kött.

– Vill man vara bygdens bästa matbutik, och när vi dessutom har en av Västsveriges mest erfarna styckmästare på kött, ja då är det ju tjänstefel att inte satsa.

Här är ICA Tornets kött-team, från vänster Hanna Högberg och Irene Nilsen som bistår styckmästare Patrik Carlsson.
Här är ICA Tornets kött-team, från vänster Hanna Högberg och Irene Nilsen som bistår styckmästare Patrik Carlsson.

Efterfrågan på butiksstyckat kött har ökat med tiden och det egna köttet säljer bättre än färdigpackat.

– Vi har inte riktigt utrymme, åtminstone inte som det är nu, för bandsåg, kotletthugg och grovstyckning. Så alla detaljer med ben kommer fortfarande utifrån. Men vi får se, jag trodde ju aldrig att vi skulle börja mala färs igen, så vem vet? säger Patrik.

Det som alltså började med fina nötdetaljer, som ryggbiff, entrecote och oxfilé, har nu växt till en hel avdelning. Och fler har fått lära sig konsten att hantera kött på bästa sätt.

– Det är väldigt roligt att få utvecklas på jobbet och lära sig nya saker. Jag har också varit med ganska länge i färskvaruavdelningar i olika ICA-butiker, även om jag bara har varit på Tornet i knappt två år, men det finns alltid mer att lära sig och Patrik är verkligen en mästare, säger Irene Nilsen som är säljledare för delikatess- och grillavdelningen.

Lokalproducerat och godare kött

ICA Tornets färskstyckade kött kommer från Skövde slakteri och fördelarna är många:

• Köttet är välputsat och extra fint.

• Köttet är lokalproducerat.

• Egen färs mald i butiken.

• Lägre fetthalt.

• Du får riktigt bra kvalitet på köttet.

• Du kan få mer eller mindre om du vill.

• Du kan beställa specialsortiment.

• Du kan beställa till grillen eller festen.

Om ICA Tornet i Ulricehamn

Vad: ICA Tornet – enda riktiga matbutiken i centrala Ulricehamn med egen köttdisk, kallskänk, bageri och delikatess.

Var: Strandgatan 6

Öppet: 7-22 alla dagar

INSTA: icatornetulricehamn

Facebook: icatornetulricehamn

Hemsida: icatornet.se.

Denna text är en annons och är inte producerad av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se