Annons
Innehåll från ULRICEHAMNS SPARBANK

Familjejuristerna ger goda råd i livets stora beslut: ”Kärlek och juridik lika med sant”

Du är på en bra plats i livet och på väg att bli sambo. Det är mycket praktiskt som ska fixas inför flytten. Det känns både spännande och kul. Men vad händer med pianot eller stugan du fick ärva av din faster när du flyttar ihop med din stora kärlek?
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

I livets stora beslut är det alltid skönt att prata med någon som kan sin sak. Elin Ingvarsson och Maria Wilson är familjejurister på Ulricehamns Sparbank. Hos dem får du kvalificerade råd i livets alla frågor. Till exempel kan du få hjälp med bouppteckning, bodelning, gåvor, testamente, samboavtal och överlåtelser.

– Många som blir sambor är omedvetna om hur oskyddade de faktiskt är i sin relation. Det tänker man inte på när man är nykär, säger Elin.

– Det man tar med sig in i ett samboförhållande kan aldrig bli föremål för bodelning – det är inte samboegendom, säger Maria.

Samboegendom utgörs av gemensam bostad och gemensamt bohag.

”Viktigt att fundera på vad du faktiskt vill om det värsta händer”
Sambor har inte samma juridiska skyddsnät som äkta makar. Därför kan det vara bra att teckna samboavtal.
Sambor har inte samma juridiska skyddsnät som äkta makar. Därför kan det vara bra att teckna samboavtal.

Kärlek och juridik lika med sant, så hur bör man tänka för att slippa hamna i bryderier längre fram?

Vi ställde åtta konkreta frågor om juridik och samboskap till familjerättsjuristerna Elin och Maria på Ulricehamns sparbank.

Vad är viktigt att tänka på när man flyttar ihop?

– Ur ett ekonomiskt perspektiv är det viktigt att tänka på hur kostnaderna fördelas. Därför kan det till exempel vara bra att öppna ett gemensamt konto för era gemensamma utgifter.

Vad är ett samboavtal?

– Det är en överenskommelse sambor emellan om att inte dela lika vid en separation. Detta är extra viktigt om den ena parten går in med mer pengar än den andra i bostaden.

Vi har delad ekonomi. Då behöver vi väl inga avtal?

– Det beror på. Sambor ärver till exempel inte varandra så ett testamente behövs om sambor vill ärva varandra.

Min sambo har en son sedan tidigare och nu väntar vi vårt första gemensamma barn. Hur skyddar vi båda barnen bäst?

– Här är rådet alltid att alltid komma in på en rådgivning så att vi kan gå igenom era förutsättningar för att komma fram till den bästa lösningen för just er.

Vad behöver jag veta/göra om min sambo dör?

– Du ärver inte din sambo, men du kan ha rätt att ta över er gemensamma bostad. Övertag av bostad är beroende av att du har råd att lösa ut den avlidne sambons arvingar. Vill man tänka efter före bör man ha både livförsäkring och testamente.

Bodelning, bouppteckning och testamente. Vad är vad?

– Bodelning är en uppdelning av samboegendom vid separation eller dödsfall. Bouppteckning görs alltid vid dödsfall och är en uppställning av tillgångarna och skulderna som fanns på dödsdagen. Testamente är den handling där du själv kan styra vad som skall hända med din egendom den dagen då du är avliden.

Vad är det för skillnad mellan att vara sambo och gift?

– Det är en ganska stor skillnad. Sambor har inte samma juridiska skyddsnät som äkta makar. Det berör de flesta områden till exempel försäkringar, rättigheter i varandras tillgångar, men speciellt när det kommer till arvsrätten.

Det är klokt att teckna testamente, särskilt om man är sambo.
Det är klokt att teckna testamente, särskilt om man är sambo.

Beskriv tre typiska scenarios som kan bli knepiga om man är sambo.

1. Om någon dör och det inte finns testamente och/eller livförsäkring.

2. Om den ena sambon har gått in med mer pengar i bostaden/köpt bostaden själv och man sedan separerar.

3. Om man köper andra tillgångar tillsammans som inte är samboegendom till exempel, bil, båt, husbil eller liknande så kan det vara bra med ett samäganderättsavtal.

Om det som inte får hända sker, säger Elin så här:

– Om du dör först – vad vill du då? Antingen har folk en bra känsla för vad som ska hända då eller så har man aldrig tänkt tanken. Det är viktigt att fundera på vad du faktiskt vill om det värsta händer eller relationen inte håller.

Ulricehamns Sparbank

Ulricehamns Sparbank erbjuder tjänster inom bank och försäkring för privatpersoner och företag, samt har ett stort samhällsengagemang. Banken arbetar alltid för att skapa ett större värde – i varje kundmöte och för hela Ulricehamn.

Läs mer här!

Denna text är en annons och är inte producerad av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se