Nyheter

Vanor

Nyheter • Publicerad 22 april 2010

Krasch. Och så åkte farmors gamla klocka i golvet och gick sönder.

Den har hängt där sedan vi flyttade in, och gått för fort, men det är bättre än att den går för sakta för då kommer man i tid. Vacker att se på var den också.

Men nu är den borta och jag märker det flera gånger per dag när jag vänder huvudet och tittar på den tomma platsen på väggen.

Fast jag vet att den är borta vänder jag på huvudet hela tiden.

Det är som om minnet sitter i kroppen, tänker jag, som när strömmen går och man lik förbannat får för sig att trycka på lysknapparna då och då. Eller som när vår hund dog, vår Milou som vi hade från att jag var mycket liten till att jag var runt femton tror jag. Varje dag efter det när jag skulle öppna dörren efter skolan visste jag att Milou inte skulle komma rusande mot mig och hälsa men lik förbaskat satt förväntningarna om det i kroppen på något underligt vis.

Vanans makt är stor kanske man kan säga också och det är tjusningen med dem också, vanorna alltså. Svårt att bli av med dem, svårt att skaffa nya.

Är motionär av gammal vana och har just varit ute en runda utefter banvallen. Det hade precis både haglat och snöat men snabbt klarnat upp igen, solen sträckte sig över kullarna på andra sidan sjön och jag tänkte att det där med asfalterad banvall nog är det bästa beslutet politikerna i Ulricehamn någonsin har tagit.

Nä kanske inte, men ett av de bästa.

Har tagit som ovana att ta bilen till förskolan på morgonen lite för ofta. Den store är noga med att han ska bli fastspänd, få bälte på sig och när han hade satt sig sade han:

– Spänn fast mig kära du.

Då tänkte jag att det är en trevlig vana att läsa mycket böcker där han plockar upp sådana där fraser och så tänkte jag att jag måste ta för vana att börja använda lite mer sådana där trevliga fraser själv också. Kanske inte just kära du men något i den stilen.

Annars tycker jag nog att jag har rätt bra koll på mina ovanor, skulle möjligvis behöva skaffa mig någon mer. Men bra vanor vill jag inte ha fler.

Och det där med att titta på väggen i köket vill jag inte vänja mig av med så jag får väl försöka hitta en ny klocka att sätta upp där.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.