Nyheter

Höns och fotboll

Nyheter • Publicerad 2 april 2010

Under påsken väcks ofta minnena till liv av en fruktansvärd kväll i Stora Levene.

Jag spelade fotboll i grannbyn Järpås IF och fotbollslag ska som bekant dra in pengar på olika sätt, vare sig det nu är att spelarnas mammor bakar bullar eller att papporna säljer lotter.

I det här fallet skulle vi "plocka höns".

Jag var inte så gammal och inte heller så förberedd på vad som väntade när vi rullade in på den stora hönsfabriken i skogen mellan de ändlösa åkrarna och sågverket i Levene.

Jag tror det var en mörk kväll.

Första chocken var när jag kom in i lokalen. Jag kan ha fel efter så här många år men som jag minns det var upplevelsen fruktansvärd. Alla dessa kacklande djur i mycket trånga burar, lukten, dammet, pickandet.

Nästa chock kom när vi skulle börja jobba. Vi skulle flytta dessa höns från sina burar till ännu mindre flyttbara burar och sedan bära in dessa i en väntande lastbil. Man fick ta några hönor i benen, försöka undvika att de pickade på händerna och sedan trycka ner dem i buren.

Ett par gånger försökte hönorna picka mig på handen och i skräck ryckte jag då till med armen som höll några höns i benet och då knakade det till.

Kanske minnet bedrar mig lite, men jag har haft svårt att äta både fågel och ägg sedan dess.

I Järpås IF spelade också en klasskompis som sedan började spela i Heimer i Lidköping. Bor man i Järpås är Lidköping också hemmaort. Nu upptäckte jag i dag att Heimer spelar i samma division som Ulricehamn och att de möts här i Ulricehamn den 24 april. Jag ska fråga min gamla klasskompis om han kommer vara med.

I vilket fall ska jag gå till Vistavallen för första gången och se på fotboll. Och så har jag fram tills dess att bestämma mig för vem jag ska heja på. Det blir en hård inre kamp mellan min gamla hemort och min nya.

Spännande att se vem som vinner.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.