Ulricehamn

Vårtecken: Bofinken har kommit till Nöre

Nöre Artikeln publicerades
Bofink. Arkivfoto.
Foto: Dan Hansson / SvD / TT
Bofink. Arkivfoto.

Tussilago, tranor och tofsvipor, nu har även bofinken kommit.

Det är Ove Lind som meddelar att han i veckan såg bofinken i Nöre. Lite tidigare än vanligt tror han den är.

Tidigare har vi skrivit om vårtecken som tussilago och tofsvipor. Detta var dock under en period med vackrare väder. Sedan tog våren ett litet uppehåll. Under en tid har det varit kallt och blött.

Men kanske kan våren få en nystart under nästa vecka. I slutet av nästa vecka väntas temperaturen enligt SMHI stiga upp mot tiogradersstrecket samtidigt som chansen för sol ökar något.

Bofinken, som uppskattas av många för sin sångstrof, är Sveriges näst vanligaste fågel efter lövsångaren. Den är en så kallad kortflyttare, enligt Nationalencyklopedin. Det betyder att den inte flyttar så långt utan brukar stanna i mellersta Europa. Den kan även övervintra i sydligaste Sverige.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.