Ulricehamn

Valet nästa års stora händelse

Ulricehamn Artikeln publicerades
Foto:Tomas Oneborg/ SvD/TT

Vi begraver det gamla året och blickar framåt. Valåret 2018 kan bli riktigt spännande.

Året som gått har många andra sammanfattat och det som hänt har hänt. Ingenting som gjorts kan göras ogjort – men vi har ett helt nytt och orört 2018 framför oss. Det som ska hända då kan vi fortfarande påverka, i alla fall i viss mån och framför allt lokalt. Världspolitikerna bryr sig nog inte särskilt mycket om våra åsikter om tingens tillstånd.

Fyra år går fort, den 9 september är det dags att gå till vallokalen, om man inte har förtidsröstat. För en del är det första gången, men andelen förstagångsväljare lär vara den minsta på 25 år.

Början av året blir nog ganska lugn, men lokalt kommer i alla fall partiernas kommunlistor att bli klara och det är alltid spännande att se vilka som står långt upp och vilka som kanske har försvunnit sedan förra valet.

Centerpartiet är redan klart med sina nomineringar och listan toppas som väntat av veteranen Roland Karlsson, i dag ett av Ulricehamns kommunalråd.

Extra intressant blir det när två av de andra partierna presenterar sina kommunlistor. Vad har Socialdemokraternas frontfigur, Mattias Josefsson, för planer? Inför valet 2014 var han bara några röster från en hög placering på partiets riksdagslista för Södra Ävsborg och alltså snubblande nära en plats i landets högsta beslutande församling.

Jag har svårt att tro att han skulle avstå en riksdagsplats till förmån för en post som kommunalråd (eller oppositionsråd, vilka partier som kommer att styra efter valet vet vi ju inte). Och efter många år i Stockholm skulle han inte ha svårt att känna sig hemma där. Men osvuret är bäst.

Vem som skulle axla hans roll vid en eventuell Stockholmsflytt känns lite osäkert. Biträdande kommunalråd är Inga-Kersti Skarland, och även om hon är både erfaren och mycket kompetent, är det något som säger mig att hon inte skulle tacka ja till en kommunal/oppositionsrådspost. Men jag kan ha fel. Vem S skulle plocka fram ur bagaget om de båda nämnda faller bort, är höljt i dunkel. Som jag ser det finns det inte någon självklar tronföljare.

Moderaternas lista känns också lite osäker. Om Lars Holmin får som han vill blir han regionråd och stannar i lokalpolitiken enbart genom en plats i fullmäktige. Om oppositionsrådet Roger Wilhelmsson vill vara kvar i toppen vet jag inte, men däremot vet jag att det finns röster inom Moderaterna som inte vill det. Per Johansson är inte aktuell som toppnamn, eftersom han har valt att fokusera på jobbet i skidbacken. Gruppledaren Sebastian Gustavsson är definitivt en påläggskalv, men frågan är om han är mogen rollen som kommunal/oppositionsråd redan nu. Valet 2022 ligger nog bättre till för honom.

Vilka de stora partierna väljer som toppnamn är viktigt. Personkemin kan helt avgöra vilka som kommer att samverka efter valet. Låsningar på det personliga planet kan vara ett oöverstigligt hinder för politiskt samarbete.

Efter sommaren brakar valrörelsen loss på allvar, men vilka de lokala valfrågorna blir är lite svårt att säga.En kan bli den nya högstadieskolan och eventuellt kommer en del av de partier som inte är för en sådan, att även försöka vaska fram ett landsbygdsperspektiv ur det hela. Men de som är kritiska är inte stora ens tillsammans och just i skolfrågan är S, C, L, M och KD rörande överens.

Höga hus, pengar till världscupen, ombyggnaden av simhallen och skolutvecklingsprojektet Elsa kan vara andra tvisteämnen. Om några månader vet vi mer.