Ulricehamn

UT tittar bakåt: Mats tränar fortfarande

Ulricehamn Artikeln publicerades
Bygdens två femdagarssegrare årgång 1989: Mats Kindlund och Annika Johansson.
Foto: UT 22 juli 1989
Bygdens två femdagarssegrare årgång 1989: Mats Kindlund och Annika Johansson.

Mats Kindlund minns fortfarande orienteringstävlingen i Östersund, sommaren för 30 år sedan. ”Oj, är det så länge”, säger han när UT ringer upp.

Det blev stora rubriker i lokaltidningen i samband med O-ringen i Jämtland sommaren 1989. ”Inte sedan Bernt Frilèns storhetstid, i början av 70-talet, har Västergötland lyckats totalvinna en elitklass vid femdagarsorienteringen. Förrän i går! Då kom den efterlängtade vinsten genom Mats Kindlund, tävlande för OK Tranan i Tranemo, men hemmahörande i Limmared”, skriver UT på förstasidan den 22 juli 1989.

Mats Kindlund tävlade då i H18 elit. Enligt referatet hade han svarat för en jämn insats hela veckan. I slutetappen gjorde han riktigt bra ifrån sig och blev därmed den första västgöten att vinna en elitklass i femdagars på 20 år.

– Inte förrän speakern förvarnade mig, förstod jag, att jag gick mot mitt livs seger. Det var en fantastisk känsla att som första elitsegrare gå i mål och möta all uppståndelse bland pressfolk och andra, sa han i intervjun med UT efteråt.

Mats Kindlund i dag, här framför arbetsplatsen på Höjdgatan i Ulricehamns kommun.
Foto: Christer Seldevall
Mats Kindlund i dag, här framför arbetsplatsen på Höjdgatan i Ulricehamns kommun.

Då UT ringer upp honom så här nästan på dagen 30 år senare, tar det några sekunder innan Mats Kindlund är på det klara med vilken orienteringstävling som åsyftas.

– Just det, det var i Jämtland. Oj, är det så länge sedan, säger han.

Numera är han anställd i Ulricehamns kommun där han arbetar som gatuingenjör på gata och trafik, som enheten heter. UT får en pratstund efter ett möte som han varit på vid energibolaget UEAB.

Vad är på gång där?

– Det var ett ordinarie månadsmöte, med planering av drift och underhåll på gatusidan.

Vad minns du av tävlingen O-ringen, för 30 år sedan?

– Inte så mycket nu längre. Men det är klart att vissa detaljer och känslor kommer tillbaka då jag tänker på det. Jag minns att det gick väldigt bra och att jag var snabbare än en norrman och lyckades vinna. Sen minns jag också att det var väldigt kallt i området, med minusgrader flera nätter, trots att det var mitt i sommaren.

Hur mycket tränade du?

– Under min ungdom kretsade nästan allt kring orienteringen. Jag tränade mycket, och jag gick även orienteringsgymnasiet i Åmål.

Vad gav det dig att orientera?

– Kompisar och välmående. Några av kompisarna från den tiden har jag fortfarande kvar.

Hur länge höll du på att tävla?

– Ytterligare några år efter O-ringen. Men sen, inför H21, tappade jag i min satsning. Det kom andra saker som tog tid, med jobb och annat.

Träning/tävling i dag?

– Numera tränar jag åter. Det var möjligt efter att vi för tolv år sedan flyttade tillbaka till Tranemo. Tidigare hade vi bott i bland annat Göteborg och Alingsåstrakten.

– Träningen i dag ger mig fortfarande ett välmående. Det är skönt att komma ut i skogen. Dessutom deltar jag aktivt som ledare inom orienteringen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.