Annons
Nyheter

Unga jagas av kronofogden

Krisen tycks ha slagit hårt mot unga och företag. Antalet ansökningar om betalningsförelägganden mot personer under 26 år och mot juridiska personer har ökat stort i Ulricehamn.
Nyheter • Publicerad 11 mars 2010

År 2008 kom det enligt Kronofogden in 96 ansökningar om betalningsföreläggande mot juridiska personer i Ulricehamn. Året efter var siffran 215, en ökning med 124 procent.

Många kommuner uppvisar visserligen en ökning. Enligt Kronofogden är detta en effekt av lågkonjunkturen. Men endast ett fåtal kommuner i landet uppvisar en lika stor eller större ökning och i till exempel Tranemo är ökningen bara 22 procent.

Annons

– Företagen har haft ett jobbigt år och har det fortfarande väldigt jobbigt, säger Torbjörn Frick som är vd för Näringsliv Ulricehamn AB.

Orsaken till att Ulricehamn utmärker sig i statistiken tycker han är svårt att säga något om. Att det finns många små företag i kommunen skulle kanske kunna vara en förklaring.

– Jag kan tänka mig att många mindre företag drabbas av det här, de har haft det väldigt jobbigt, de har inte de här stora buffertarna, säger Torbjörn Frick som också ger en annan, mer positiv bild.

Detaljhandeln i Sverige har gått relativ bra och det finns många företag inom detaljhandeln i Ulricehamn. Dessutom har det skett få konkurser under 2009.

Totalt sett både vad gäller juridiska som vanliga personer ökade antalet betalningsförelägganden i Ulricehamn med 29 procent. När det gäller vanliga personer är ökningen störst bland unga. 2008 var det 276 ansökningar om betalningsanmärkningar mot personer under 26 år i Ulricehamn. 2009 hade den siffran ökat med 40 procent till 383.

Ökningen av antalet betalningsförelägganden totalt sett i Tranemo är för övrigt mycket lågt, bara 4 procent. Bara tio kommuner i hela landet klarar sig bättre. En orsak är att befolkningen som är över 26 år inte har fått någon ökning alls av antalet betalningsanmärkningar.

Enligt Kronofogden är alltså lågkonjunkturen en bakgrund till ökningen av antalet betalningsförelägganden.

– Lågkonjunkturen har inneburit att många människor har fått det svårare att betala sina räkningar och att ärendeinflödet har ökat kraftigt. Det är oroande att många personer och företag har flera skulder som förfallit till betalning på samma gång. Det försvårar möjligheterna att snabbt komma på fötter igen, säger Eva Liedström Adler som är rikskronofogde.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons