Ulricehamn

Yxmordet: Ulricehamnaren tar inte tillbaka överklagandet

Ulricehamn Artikeln publicerades
Ulricehamnaren har överklagat domen från Uddevalla tingsrätt.
Foto: Carina Carlzon
Ulricehamnaren har överklagat domen från Uddevalla tingsrätt.

Den 22-årige ulricehamnaren överklagar domen för yxmordet på sin 36-årige hyresvärd Magnus Natschki. Han yrkar på frikännande – men åklagaren sätter emot.

Det var den 19 december som Uddevalla tingsrätt meddelade domen mot ulricehamnaren. 22-åringen dömdes då till minimistraffet för mord, tio års fängelse.

På torsdagsmorgonen stod det klart att chefsåklagare Mats Sällström väljer att överklaga domarna mot två av de andra åtalade:

– 19-åringen som tog hand om och gömde en för fallet viktig mobiltelefon fick sex månaders fängelse i tingsrätten, han bör i hovrätten få två till tre års fängelse, menar Sällström.

– Den 34-årige man som beskrivs som organisatör av angreppet på Magnus Natschki, och som fanns med i bilen när ulricehamnaren hoppade ur den i Flensburg i Tyskland och sökte skydd hos polisen, fick sex års fängelse i tingsrätten, men bör nu få ”väsentligt skärpt” straff.

Magnus Natschki. Foto: Privat
Magnus Natschki. Foto: Privat

Däremot överklagade han alltså inte ulricehamnarens dom om tio års fängelse. Vilket fått försvararen av den 19-åring som dömts för att ha filmat mordet och dömdes till tolv års fängelse att reagera.

– Vi är helt medvetna om att 22-åringen frivilligt angett sig, och att han möjligen ska tillerkännas viss strafflindring för det. Men vår uppfattning är att resultatet, när det kommer till tingsrättens värdering av skuld och påföljd, inte är rimlig, säger advokat Erik Pousard till SVT:s Veckans brott.

Ulricehamnarens advokat Björn Hurtig skriver i det korta överklagandet att 22-åringen i första hand bör frikännas och i andra hand få nedsättning av straffet. Motiveringen lyder: ”Tingsrätten har inte gjort en helt igenom korrekt bedömning av bevisningen. X invändningar att han utfört de erkända gärningarna i fångenskap och i nöd får sådant stöd i utredningen att han ska vara fri från ansvar”.

För att understryka argumentationen begär advokat Hurtig att hovrätten ska spela upp det bandade tingsrättsförhöret med både 22-åringen och med psykologiprofessorn Pär-Anders Granhag.

I Hovrätten för västra Sverige i Göteborg, dit processen nu förs, kommer åklagaren att kunna argumentera för motsatsen, och rent av yrka på ett strängare straff än tio års fängelse, eftersom han efter advokat Hurtigs överklagande – inte oväntat – säger att han ska, som det heter, anslutningsvädja.

– Jag kommer att göra anslutningsöverklagan på dem men annars tycker jag att tingsrätten landade klokt i påföljdsfrågan. Den påbackning som de kan få är marginell sett till ålder och andra omständigheter, säger chefsåklagare Mats Sällström till GT.

Åklagaren åtgärd innebär att han sätter en press på ulricehamnaren och hans advokat att överväga om överklagandet ska dras tillbaka eller inte. Skulle så ske kan alltså straffet inte bli högre än tio års fängelse.

Men: Något återtagande kommer inte att ske från ulricehamnarens sida.

– Vi vidhåller överklagandet, säger advokat Björn Hurtig till UT på fredagen.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.