Ulricehamn

Webb-tv: Ubeda och Gullhamn släpper en låt i veckan – i ett helt år

ULRICEHAMN Artikeln publicerades
7 bilder
Foto:Anna Claesson

Covers med lokal känsla och musikvideor inspelade i Ulricehamn. Marcos Ubeda och Emil Gullhamns nya projekt Kaiak satsar på akustiska covers – och de släpper låtar i en rasande fart.

52 låtar på ett år. En låt i veckan. Det är ett ambitiöst musikprojekt som Marcos Ubeda och Emil Gullhamn dragit i gång under namnet Kaiak.

– Jag får lite ont i magen varje gång vi säger att det är 52 låtar, säger Emil med ett skratt.

Projektet verkar dock vara långt mer lust- än ångestfyllt för de båda musikerna. Men, det var något chansartat när idén föddes.

– Vi tycker båda två att något av det roligaste som finns är att släppa låtar och ge ifrån sig något nytt. Det spelar inte så stor roll hur många som lyssnar – det är kul att bara ge ut låtar, säger Marcos och berättar att de fick idén under ett samtal om covers – och vilken trend det blev under förra året.

– Vi pratade om att spela in covers men jag sa att det är ingen idé om vi inte släpper typ en låt i veckan i ett år, säger Marcos.

– Då sa jag bara att vi gör det. Så började det, fortsätter Emil.

Sex låtar på lika många veckor har de hittills gett ut. I dag släpptes dessutom en video som de spelat in på Lassalyckan. Det är just det lokala och nära som är kärnan i projektet menar killarna.

– Vi kör akustiskt hela tiden och kallar det "locally grown, organic music". Det ska inte bli 52 stilar – bara olika låtar som kommer från olika stilar. Det blir allt från pop och rock till jazz, säger Emil.

– Vi gör allt själva. Spelar in, gör omslag och video. Det är verkligen jättekul att hålla det så enkelt och inte blanda in en massa andra, säger Marcos.

Är det en motreaktion på en toppstyrd musikbransch som ni båda är vana vid?

– Totalt. Det är underbart skönt att slippa spela upp det här från någon som ska säga "det är bra, men..." Här får ingen annan tycka än vi. Och vi kan lämna ut vår musik hur vi vill så att den kan användas till exempelvis reklam eller av bloggare. Vi är fria helt enkelt, säger Marcos.

De träffades första gången för 15 år sedan – när båda spelade med storbandet i Ulricehamn. Men, det var först under Melodifestivalen 2014 som vänskapen grundades.

– Det var min fru som började prata med killarna i State of Drama under en hotellfrukost. Jag är väldigt dålig på att ta kontakt med folk så det var tur att hon gjorde det, säger Marcos.

Därefter skrev de en låt till Emils band State of Drama tillsammans och för något år sedan fick samarbetet ny fart. Nu spelar de in varje vecka mellan Emils arbete med solokarriären och Marcos produktioner av julturné och Doobidoo. För att hinna släppa låtar under hösten när de båda är uppbokade gäller det nu att ligga steget före och producera. Målet är att samla på sig trogen publik och därefter släppa egenskrivna låtar.

– Det är väldigt roligt med just akustiska covers eftersom låtar ofta är överproducerade nuförtiden. De får en helt annan innebörd och texterna kommer fram bättre, säger Emil.

– Ja, och på vissa låtar blir texten nästan skrattretande, som på Run to the hills, säger Marcos.

Killarna uppmuntrar även sin publik att önska låtar som de vill höra covers på. Gärna låtar som sjungs av kvinnor för att de inte ska bli för lika originalet. Att välja kommande covers verkar dock vara svårare än det var när bandnamnet skulle bestämmas.

Varför Kaiak?

– Jag kom på ett käckt svar till det en gång – att vi sitter i samma båt. Vi letade bara efter ett roligt ord och jag gillar ord som går att läsa både fram- och baklänges. Sedan ljög vi för någon och sa att vi älskar att paddla kajak men det gör vi verkligen inte, säger Marcos med ett skratt innan arbetet med veckans låt fortsätter. Än återstår 46 stycken.

Lyssna på Kaiak:

Fakta

Kaiak

Marcos Ubeda

Ålder: 42 år.

Bor: Ulricehamn.

Aktuella projekt: Producerar en julskiva inför turnén med I juletid där Christer Sjögren och Magnus Johansson medverkar. Ska börja spela in Doobidoo i början av sommaren.

Emil Gullhamn

Ålder: 32 år.

Bor: Borås.

Aktuella projekt: Solokarriär – släpper snart ny singel på svenska och ska göra en sommarturné. Fortfarande medlem i State of Drama som har projekt på gång utomlands. Ska köra julshow på Grand i Borås.

Visa mer...

Fakta

Covers Kaiak släppt hittills:

Run to the Hills

Maniac

Can't get you out of my head

Complicated

You shook me all night long

It ain't me

Visa mer...