Ulricehamn

Tio luciabilder vi minns - och några texter

Ulricehamn Artikeln publicerades
1985
Foto:Jörgen Wester
1985

I veckan stod det att läsa om bristen på sökande till årets luciatrupp. Vi trodde väl aldrig riktigt på allvar att den starka traditionen var hotad. Men det fick oss att tänka på denna speciella tradition tradition och alla tidigare luciatrupper som bjudit på sång och ljus.

Därför bjuder vi här på tio bilder från tidigare års lucia. Klicka på bilden för att se fler bilder.

UT skriver förstås ofta om luciatraditionen. Här är några exempel på artiklar genom åren. Klicka på texten för att läsa mer.

1. I torsdags

Ulricehamnsbygdens lucia i farozonen, var rubriken i torsdagens tidning. UT skrev att den över 50 åriga traditionen med Ulricehamnsbygdens lucia riskerade att utebli i år, om inte fler anmälde sig innan måndag nästa vecka. Redan dagen efter var tongångarna mer positiva.

2. Många tycker saker om Lucia. Så här sa UT:s chefredaktör Henrik Erickson förra året.

"Glädje, värme, välgörenhet och underhållning. Det är bra grejer. Så länge luciatraditionen står för sådana värden finns ingen anledning att påskynda en avveckling."

3. Lyssna 1

Kanske ska förra årets Lucior återanvändas. Så här lät de i kyrkan förra året.

4. Lyssna 2

Så här lät det 2015.

5. Lyssna 3

Och så här lät det 2014

6. Songcoachen

Songcoachen är en viktig kugge i luciamaskineriet. Förra året tog Terése Arturén över.

"Hon kan det där med musik, Terése Arturén, som är ny sångcoach för Ulricehamnsbygdens lucia. Redan som liten tjej lärde hennes morfar henne att spela gitarr, fiol och munspel. Sedan har det bara rullat på."

7. Stort intresse - i alla fall förra året

"Intresset för lucia har gått stadigt nedåt i flera Sjuhäradskommuner. Även i Ulricehamn gick det trögt till en början. Men, till slut fanns så många intresserade att en audition fick hållas för första gången."

8. Kröningen på torget

När lucian kröns ska det ske högtidligt. Ett år ställde kocken Leif Mannerström upp.

9. År 2011 skippade vi röstningen

"En mångårig tradition är under förändring. Ulricehamnsbygdens lucia kommer i år att lottas fram - och i följet ska två killar finnas med."

10. En ska ändå utses. Det sker genom lottning och sedan blir det tårta. Så här var det 2015.

"Det var uppdukat med tårta och blommor då fyra femtedelar av årets luciatrupp i går kväll samlades för en första sångövning. På plats fanns också Åke Leufstedt, luciaansvarig, och Urban Zander, president, från Lions i Ulricehamn. Zander hade med sig årets luciasmycke i en liten ask, Leufstedt kom med beskedet om vem som lottats fram till Ulricehamnsbygdens lucia."