Ulricehamn

Tekniskt textilföretag tar plats på Vist

ulricehamn Artikeln publicerades
Engtex vd Patrik Johansson framför den beläggningsmaskin som producerar en avancerad tygväv. ”Det textila arvet i Sjuhäradsbygden och närheten till textilhögskolan i Borås gör att det känns bra att flytta västerut från Mullsjö istället för åt Jönköpingshållet” säger han. 5 bilder
Foto:Pernilla Rudenwall
Engtex vd Patrik Johansson framför den beläggningsmaskin som producerar en avancerad tygväv. ”Det textila arvet i Sjuhäradsbygden och närheten till textilhögskolan i Borås gör att det känns bra att flytta västerut från Mullsjö istället för åt Jönköpingshållet” säger han.

Vid årsskiftet ska produktionen i företaget Engtex nya lokaler på Vist rulla med full kraft.

Snabb handläggning från kommunens sida var en anledning till etablering i Ulricehamn.

Den nya produktionsanläggningen på Vist industriområde är 5 400 kvadratmeter och för företaget innebar byggnationen en investering på ungefär 55 miljoner kronor.

Lokalerna är ljusa och rymliga. Till och med i produktionsdelen är det gott om ljusinsläpp genom stora fönsterpartier.

Vid en så kallad beläggningsmaskin står en handfull skara personer och följer tyget som kläs med plastisol för att få de rätta egenskaperna. Tygväven blir vattenavstötande efter passagen genom maskinen och tyget fäster bättre mot PVC efter processen.

– Vi säljer inte någon slutprodukt, det här tyget används som en komponent i en produkt som blir takbeklädnad på främst industribyggnader, säger Patrik Johansson, vd på Engtex.

Patrik Johansson tror på en stark efterfrågan av det tekniska tyget som jämfört med tjärpapp har en bättre hållbarhet och kräver mindre underhåll.

– Uppstår det en reva i materialet så tar det inte upp vatten, vilket förebygger fryssprängning och andra oönskade effekter, säger han.

Än så länge är det provbitar som görs på Vist industriområde. Vid årsskiftet, eller strax före, räknar Patrik Johansson med att den skarpa produktionen är igång.

Användningen av ämnet plastisol kräver ett miljötillstånd och från Mullsjö kommun, där Engtex har sin huvudanläggning, var beskedet att ett tillstånd skulle ta tre år att få.

När Patrik Johansson kontaktade Ulricehamns kommun var beskedet att tillståndet skulle vara klart snabbare.

Den kvicka handläggningstiden tillsammans med att en investering i Ulricehamn bedöms säkrare ekonomsikt sett från bankhåll ledde till etablering i Ulricehamn.

Dessutom har Engtex möjlighet att växa ytterligare på Vist.

Förutom den nya produktionsanläggningen har företaget ytterligare 25 000 kvadratmeter tomtmark som den kan bygga på och Engtex har option på en tomt intill på 10 000 kvadrat.

– Bara i år har vi haft en tillväxt på 20 procent och vi ser positivt på de kommande åren vilket är en anledning till den här satsningen, säger Patrik Johansson.