Ulricehamn

Stormen Knud: "Det blir blåsigast i natt”

Ulricehamn Artikeln publicerades
Under fredagseftermiddagen började det blåsa rejält i Ulricehamn.
Foto: Lars Näslund
Under fredagseftermiddagen började det blåsa rejält i Ulricehamn.

Den senaste prognosen från SMHI nedgraderar varningen från klass två till ett för Sjuhäradsbygden.

SMHI utfärdade under torsdagsförmiddagen en klass två-varning för stormvindar. De hårda vindarna väntas dra in under fredagen och nå sitt max under fredagskvällen.

Men strax innan klockan 11 under fredagen kom en uppdaterad prognos från SMHI. Där nedgraderas varningen från en klass två till en klass ett.

Det väntas fortfarande bli mycket hårda vindar men med lite lägre vindstyrka. Från 25 m/s till 21 m/s. Vindarna kommer att avta vid middagstid under lördagen.

– Blåsigast blir det under sen kväll och natten, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI till TT.

– Det kan vara mycket hårda vindbyar nu när det börjat gå in över västkusten. Men i de områden där vi har klass-1-varningar är det ganska snabbt övergående för de kraftigaste vindarna, säger Andersson.

Både Ulricehamn och Tranemo kommun har under veckan gått ut och bett allmänheten att förbereda sig inför stormen. Det handlar om att ta in eller säkra lösa föremål i trädgården. De uppmanar även allmänheten att hålla sig inomhus om möjligt när det blåser som mest.

Stormen Knud kan påverka trafiken om grenar eller hela träd faller ner på vägen men även orsaka störningar på elnätet. Därför har bland annat Vattenfall höjt sin beredskap i Götaland för att snabbt kunna komma ut och reparera eventuella fel.