Ulricehamn

Stopp för skogsavverkning på grund av brandrisk

Nitta Artikeln publicerades
Sedan i mitten av veckan har Skogsstyrelsen gått ut och avrått från att jobba i skogen med tunga maskiner. Arkivbild.
Foto: Pernilla Rudenwall
Sedan i mitten av veckan har Skogsstyrelsen gått ut och avrått från att jobba i skogen med tunga maskiner. Arkivbild.

I onsdags gick Skogsstyrelsen ut med en rekommendation om att avstå från alla former av skogsbruk på grund av brandrisken. För Nitta rundvirke innebär det att planerade avverkningar måste ställas in.

I onsdags slutade Nitta rundvirke med att avverka skog – trots de har flera kunder som har räknat med att de ska komma ut till deras marker.

– Kan inte säga hur många kunder vi har just nu men vi hade kontinuerliga avverkningar som vi har fått ställa in. Det är inte bra, säger Rune Spetz, på Nitta rundvirke.

Anledningen är den rekommendation som Skogsstyrelsen gick ut med samma dag. I ett pressmeddelande avråder myndigheten från all form av skogsbruk om inte exceptionella skyddsåtgärder vidtas. De menar att större skogsmaskiner med band och kedjor ger risk för gnistbildning – särskilt på stenig mark.

– Det är som att åka runt med ett tändstål på 20 ton, säger Erik Lööf, skogskonsulent vid Skogsstyrelsen i pressmeddelandet.

Innan det har regnat rejält under en längre tid kommer Nitta rundvirke att avstå från skogsarbete enligt Rune Spetz.

– Så vi håller oss undan tills att det blir bättre väder. Jag har aldrig varit med om att det har varit så torrt innan och man vill ju inte vara orsaken till att en skogsbrand startar i våra trakter.

Vad blir den ekonomiska konsekvensen för er?

– Det vet jag inte men det är ju inte bra. Men det här får vi bara klara.

Men Rune Spetz tror att konsekvenserna blir värst för industrin som får ta virke av reservlagren. Nitta rundvirke levererar till massa- och pappersindustrin men också till sågverk och energibolag.