Ulricehamn

Sparade snön har stått emot sommarvärmen

Ulricehamn Artikeln publicerades
En smal ränna med smältvatten flyter ner för Vistabacken – med det är helt enligt plan.
Foto: Victor Hultgren
En smal ränna med smältvatten flyter ner för Vistabacken – med det är helt enligt plan.

De fyra stora snöhögar som ligger utplacerade i skidbacken har lyckats stå emot sommarvärmen bra. Ännu finns 35 000 kubikmeter kvar under den väv som används för att stå emot värmen. Även snön som kan behöva användas till världscupen nästa år, ser ut att ligga kvar enligt plan.

Efter skidsäsongen sparade Ulricehamns skicenter totalt 60 000 kubikmeter snö i fyra stora högar. För ett tag sedan skickade man upp drönare för att lasermäta snömängden och arbetet har gått som planerat.

I dag räknar platschefen Per Johansson med att ungefär 35 000 kubikmeter finns kvar.

– Tanken är att det under väven ska ha fryst en skorpa som också isolerar, säger han.

Det varma vädret har hållit södra Sverige i ett järngrepp hittills under sommaren, men smältningen har inte påverkats extra mycket på grund av det. Lufttemperaturen är så klart inte helt oväsentlig i sammanhanget, men det är inte det största orosmolnet.

– Är det fuktig luft så kan det bli lite stökigt och påverka snön, värmen är egentligen inte det stora problemet, säger Per Johansson.

Att hålla den väv som täcker snön ren är också en utmaning. Att den är vit gör att den stöter bort uv-strålning som annars hade trängt igenom och påverkat snön.

– Ju vitare den är ju mer stöter den bort värmen. Och eftersom den är ganska dyr så hoppas vi kunna använda den i 4-5 år i alla fall, säger Per Johansson.

Att det har varit en torr sommar har varit gynnsamt för snölagringen.
Foto: Victor Hultgren
Att det har varit en torr sommar har varit gynnsamt för snölagringen.

För att snön ska hålla sig så intakt som möjligt bör vädret svalna av rejält till hösten.

– Regnet som kommer ska helst vara kallt också, varmt regn tränger igenom väven lite, säger Per Johansson som även hoppas på tidig kyla i vinter – men inte allt för tidig.

– Vi vill heller inte riskera att vi får 30 cm snö som lägger sig över högarna, då blir det ett väldigt arbete att få fram väven sen, säger han.

Planen är fortfarande att öppna backen för besökare under julhelgen och målsättningen är att det ska finnas 25 000 kubikmeter snö kvar när vintern kommer.

– Om det vill sig väl kan vi täcka hela skidområdet med ett halvmeter tjockt lager då.

Även på Lassalyckan har man som bekant sparat snö inför den stundande världscupen i januari. Där har man täckt 16 000 kubikmeter snö med ett 40 centimeter tjockt lager sågspån.

– Vi gör inga mätningar på sommaren men jag tog tempen för några veckor sedan. Då var det 30 grader i skuggan och 40 centimeter ner i sågspånen var det 14 grader, så det visar ändå att det isolerar bra, säger Johan Falk, ordförande i organisationskommittén.

Bild från i våras när snöhögen på Lassalyckan täcktes med sågspån. Arkivbild.
Foto: Leif Fjellström
Bild från i våras när snöhögen på Lassalyckan täcktes med sågspån. Arkivbild.

I höst kommer man att göra en mer noggrann mätning. Erfarenheter från andra orter säger att det är då smältningen drar i gång ordentligt efter att högen värmts upp under sommaren.

När världscupsorganisationen sparade snö förra gången låg högen i skidbacken. Då försvann 40 procent av snön innan vintern. Eftersom snöhögen nu ligger på en mer skyddad plats och har en bättre form, hoppas Johan Falk att resultatet denna gång ska bli något bättre.

– Vi siktar på att ha runt 10 000 kubikmeter kvar, säger han.