Annons

Snart får du kika in i nya hemliga lådan – så ska Ulricehamn rösta i EU-valet

Att kalla det för Hemlighuset är kanske att ta i, men kanske Hemliga lådan? Oavsett vilket – denna vita kartongbox kommer drygt 9 000 ulricehamnare att få bekanta sig med om en månad.
Ulricehamn • Publicerad 25 april 2019
Foto: Pernilla Rudenwall

Den som inte kan eller vill vänta tills söndagen 26 maj för att titta närmare på den nya bekantskapen i kommunens 13 ordinarie röstningslokaler kan redan från och med 8 maj hitta den i Stadshusets entré.

Den dagen öppnar nämligen förtidsröstningen och samtidigt börjar den så kallade valbussen att rulla.

Annons

För det drar alltså ihop sig till allmänt val igen. Denna gång är uppdraget att utse vilka 20 politiker som Sverige ska skicka till EU-parlamentet i Bryssel/Strasbourg för de kommande fem åren.

Trots värmen vore det väl att ta i att säga att valfebern hunnit bli hög vare sig i Ulricehamn eller landet i övrigt.

– Vi svenskar är med men fortfarande finns en distans till den bestämmande kraften. Men det är viktigt vilka personer som Sverige skickar dit, de spelar ju roll. Så att låta bli att rösta är det absolut sämsta, säger Björn Andén när UT på onsdagen träffade honom och de två handläggare på Stadskansliet som håller i den praktiska valplaneringen, Ida Josefsson och Agneta Isacsson.

Är det svårare att rekrytera valfunktionärer nu jämfört med till valet i höstas?

– Nej, det är ju i huvudsak samma personer som ställer upp. Men visst är det allmänt lite svårare en söndag i maj när folk har mycket annat för sig.

Björn Andén är sedan valet i höstas ny ordförande i kommunens valnämnd. Han representerar Centerpartiet men är i denna roll neutral. 1 oktober i fjol trädde en ändring av vallagen i kraft som valnämnden har haft att agera utifrån. Lagtexten säger nu att ”i anslutning till ett röstmottagningsställe ska det ordnas en lämplig avskärmad plats där valsedlar kan läggas ut”.

Foto: Pernilla Rudenwall

Exakt hur denna ”avskärmade plats” ska utformas har Valmyndigheten inte sagt. Ett antal tillverkare har tagit fram olika lösningar och Ulricehamn har valt att köpa in samma typ som Borås.

Debatten är väl känd: När man står där och ska plocka valsedlar är det inte så lätt att i praktiken upprätthålla valhemligheten även om själva istoppandet av valsedlarna sker i skydd av röstningsbåset.

– Nu tror vi att det kan bli kö här vid valsedelsboxen också, så därför kommer en funktionär att regelbundet behöva hålla koll så att valsedlarna är i sin ordning, säger Andén.

Ida Josefsson och Agneta Isacsson påpekar att det behövs två boxar – eller om vi ska kalla dem hemliga lådor... – på varje ställe, eftersom små partier ju kan placera ut valsedlar på egen hand direkt i vallokalen. (Vid val till riksdag och kommun lär fyra boxar behövas.)

Annons

Två andra för EU-valet särskilt betrodda personer i Ulricehamn är Christer Helander och Bo Wramdemark. Dessa två har av valnämnden fått fortsatt förtroende att fungera som så kallade ambulerande röstmottagare, det som förr kallades kommunalt bud.

Kanske har man en anhörig som lever ensam och har det svårt att ta sig till röstningslokalen.

– Då kan man ringa till Stadshusets växel och boka dessa två röstmottagare som då kommer tillsammans hem och ser till att man kan rösta med bibehållen valhemlighet, säger Ida Josefsson.

Lars Näslund
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons