Ulricehamn

SMHI sammanfattar vädret efter halva sommaren: ”Stora variationer”

Ulricehamn Artikeln publicerades
En väldigt normal sommar hittills – det säger SMHI:s meteorolog.
Foto: /TT
En väldigt normal sommar hittills – det säger SMHI:s meteorolog.

Halva sommaren har passerat och meteorologen Jon Jörpeland på SMHI beskriver vädret i Ulricehamn som typiskt svenskt sommarväder.

Mängden nederbörd är normal för svenskt väder på sommaren och temperaturerna ligger strax över det normala. Ulricehamn kan representera hur sommarvädret varit i stort i södra Sverige, menar meteorologen Jon Jörpeland.

– Det har varit stora variationer i nederbörd. Det är en sommar med skurar som gjort att det kan vara stora lokala variationer. I Halland är det torrare men i Småland är det något över det normala, säger han.

Som vi alla har märkt är det stor skillnad på den här sommarens väder jämfört med i fjol.

– Förra sommaren var extremt torr. Ett högtryck gav riktigt höga temperaturer. I år varierar vädret mer. Vissa dagar är det varmt och torrt, vissa dagar svalare och skurar, säger Jon Jörpeland och tillägger att det är ett typiskt svenskt sommarväder.

Han menar att ingenting sticker ut i vädret än så länge.

– Det är en väldigt normal svensk sommar.

Veckans väder ser inte ut att bjuda på några större förändringar, enligt meteorologen. Kommande dagar kan möjligtvis bli svalare men senare i veckan stabiliseras vädret. Det blir växlande molnighet och drygt 20 grader.

Fakta

Sommarens väder

Antal högsommardagar

Maj: 1

Juni 10

Juli: 0

Antal högsommardagar 2018

Maj: 15

Juni: 12

Juli: 13

Antal högsommardagar 2017

Maj: 4

Juni: 0

Juli: 0

Medeltemperatur (2018 inom parentes)

Maj: 10 grader (15,8)

Juni: 17 grader (16,6)

Juli: 15 grader (19,6)

Högsta temperatur: 30,2 grader (30 juni)

Lägsta temperatur (dagtid): 8 grader (4 maj)

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.