Ulricehamn

Skörden: ”Enormt mycket bättre än i fjol”

Marbäck Artikeln publicerades

Skörden har varit mycket bättre i år jämfört med förra året, något bland annat Carl Lindhagen i Marbäck kan vittna om.

– För min del har det varit bättre eller mycket bättre än ett normalår. Jag tror det har varit bättre för de flesta men det varierar, var skurarna kommer och hur man ligger i växtföljd.

Carl och Jennie Lindhagen odlar spannmål och vall på sin gård i Marbäck. När UT pratar med Carl är de precis klara med sin sista vallskörd och har bara lite spannmål kvar.

Skillnaden från förra sommaren är förstås mycket stor. När UT pratade med honom i somras hade han till exempel noterat att många hade fått dubbelt så mycket på sin första vallskörd som de fick totalt.

När han nu sammanfattar sommaren är skillnaden totalt sett inte lika radikal men ändå mycket bättre.

– Det är enormt mycket bättre. Vi har kanske fått trettio procent mer.

Även spannmålsskörden har varit bra.

Visserligen fick sig nog en del en släng av torkan som kom strax efter midsommar, men sensommaren kan ha varit bra för många.

– För dem som hade höstsäd på lite tyngre marker har det nog varit bra.

Vad har gjort detta till en bra sommar?

– Det är den här mixen av temperatur och nederbörd som ska stämma.

Bengt Karlsson är regionchef på Lantmännen Lantbruk och bekräftar bilden av en bra skörd.

– Den här skörden, den tredje vallskörden ser riktigt bra ut för många. Vi har varit förskonade från vinternätter och det är positivt vad gäller gräs. Det har varit gynnsamt för vall i år.

Kvalitén kan förstås variera, bland annat beroende på när man har skördat men han tror de flesta är relativt nöjda vad gäller både volym och kvalité.

När det gäller spannmål har framförallt volymen varit bra, säger han. Kanske bättre än normalt för många.

– Sedan har vädret under skörden inte varit det bästa. Det har varit lite från och till och då har kvalitén inte varit den bästa alltid.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.