Ulricehamn

Så vill handlarna rädda centrum

Ulricehamn Artikeln publicerades
Madeleine Sjöberg, Ronnie Johannesson, Torbjörn Leander och Jens Norrlander ser ljust på gågatans roll i framtiden. Men det finns en oro för om staden klarar den förväntade dippen i och med etableringen av Ubbarp. 7 bilder
Foto:Pernilla Rudenwall
Madeleine Sjöberg, Ronnie Johannesson, Torbjörn Leander och Jens Norrlander ser ljust på gågatans roll i framtiden. Men det finns en oro för om staden klarar den förväntade dippen i och med etableringen av Ubbarp.

Forskningen talar sitt tydliga språk. Stadskärnor påverkas negativt av externa köpcentrum. Bland Ulricehamns handlare finns en oro för om deras marginaler räcker. Men också många idéer för hur centrum ska klara konkurrensen från Ubbarp.

Etableringen av Ubbarp var inte självklar, beslutet mötte motstånd. Debatten i kommunfullmäktige var lång och Cityföreningen samlade in tusen namn mot projektet senvåren 2013. Nu börjar området bli klart och attityderna har förändrats. UT samtalade med några av stadens handlare om stadskärnans framtid.

– Min magkänsla är att det kommer bli bra på sikt. Men jag ser butiker i kedjan som tappat just när en ny butik öppnat, säger Ronnie Johannesson som äger Team sportia.

Frågan är om Ulricehamnshandlarna har marginalerna för att klara en nedgångsperiod.

– Det är inte säkert, säger de i kör.

– Det tror jag inte någon har, säger Torbjörn Leander, ägare av Ekeskogs bokhandel.

Den som läser boksluten för verksamheterna längs gågatan kan konstatera att marginalerna inte är stora. Det handlar i stort sett om nollresultat. Den som sparat under goda år klarar några minusår. Andra kan tvingas till nedläggning relativt snart.

– Man kanske skulle klara sig ett tag, säger Jens Norrlander, ägare av Bar prego.

– Men man kanske tappar drivkraften, fyller Madeleine Sjöberg i, ägare av Modegaraget.

De pratar om att se sig själv i spegeln, att ta sig i kragen. Vad de som enskilda handlare kan göra.

– Vi måste upp på tå. På en liten ort är det lätt att man hamnar på hälarna och tänker det här funkar väl bra. Men gör man ingenting kan det gå rätt fort, konstaterar Ronnie Johannesson.

– Förändringar är bra för att få människor att fortsätta sträva efter något. Det gör att man måste anstränga sig, säger Madeleine Sjöberg.

Cityföreningen spelar en viktig roll. För några år sedan arbetade den i grupper med kommunen om olika områden som, turism, fastigheterna och exteriören.

– Det fungerade riktigt bra, det kan jag sakna i dag. Vi hade kommit långt och sen havererade det över en natt, säger Torbjörn Leander.

– Det finns tankar på att dra i gång dem igen, men de tankarna har funnits i över ett år, så det går inte jättesnabbt, säger Madeleine Sjöberg som sitter i styrelsen för Cityföreningen.

– Cityföreningen funkar på alla event, det är vi jättebra på. Men vi har väl aldrig varit lika bra på de strategiska frågorna, säger Jens Norrlander.

Det är svårt att samla folk. Många byts ut. Att hitta en långsiktighet är svårt och de tycker att samarbetet med kommunen går trögt.

– Det kommunen behöver göra nu är att länka ihop Ubbarp med centrala Ulricehamn, säger Ronnie Johannesson. Något som också poängteras i den handelsstrategi som Nuab tog fram till politikerna 2016.

Skulle kommunen behöva vara i gång med sammanlänkningen nu?

– Jag kan tycka att det är tjänstefel av dem att börja göra det när Ica har öppnat, säger Ronnie johannesson och övriga håller med.

– Vi har alla ett ansvar själva att se till att den egna verksamhet funkar. Men det finns en helhet som jag upplever saknas. Att binda ihop vattnet och gågatan. Stan är ju lite bättre än man tror, säger Jens Norrlander och berättar om möten med turister som inte hittat gågatan förrän tredje dagen.

– Det är ett mentalt avstånd till sjön. Hur hanterar vi de mentala avstånden? undrar han.

De lyfter hur fint det blivit vid sjön. Men det finns ingen lätt väg dit. Att Ulricaparken och stadskärnan inte bidrar till varandra så mycket som de skulle kunna göra. Istället skiljs områdena åt av vägar och rondeller. Ingen barnsäker väg precis. De spånar på tänkbara lösningar för att koppla ihop områdena visuellt. Flaggor, färgglada betonggrisar eller blå skulpturer som också är klätterställningar. Något som går som en röd tråd ner till sjön.

– Där saknas ett samtal med kommunen, säger Jens Norrlander.

Handelsstrategin från 2016 slår fast att det är viktigt att staden behåller ett brett utbud. En svår ekvation att klara när e-handeln plockar marknadsandelar från både köpcentra och cityhandel. Och en svår nöt att knäcka längs en gågata med flera olika fastighetsägare. Som egentligen inte har något formellt ansvar oavsett om det handlar om tomma lokaler eller förvaltning av huskropparna. Och här vittnar handlarna om olika attityder.

– En del tänker i ett längre perspektiv. Vad blir min fastighet värd om den står tom? Fastighetsägarna är egentligen nyckeln. De har muskler och kan jobba långsiktigt. De behöver bestämma, vilka verksamheter de vill ha, säger Jens Norrlander.

– Det är väl bättre med lite pengar in än inga pengar in, funderar Madeleine Sjöberg.

Skulle gågatan kunna vara levande även utan ett brett utbud av butiker?

– Det blir ju väldigt tufft för de som är kvar om inte utbudet är brett, säger Madeleine Sjöberg.

Om det blir matställen och bostäder istället?

– Men vi kan ju inte vara avenyn med en renodlad restauranggata. Det skulle väl vara bra på lördagar men vi behöver varandra, säger Jens Norrlander.

– Vi är för få för att det ska funka, säger Torbjörn Leander.

Det faktum att vi handlar på nätet i allt större utsträckning kan vare sig kommun, fastighetsägare eller handlare påverka.

– Vi måste bestämma oss. Ska vi fortsätta med service måste vi ta betalt för det på något sätt. Hur ser handeln ut i framtiden. Det är skitsvårt. Man får hänga med så gott det går i köpbeteendet och förändra sin egen verksamhet. Så tänker jag som handlare och det kommer hända grejer med inriktningen i min lilla affär, säger Ronnie Johannesson.

Samtidigt tror de att den personliga servicen är nyckeln för att inte försvinna helt.

– Där har vi något som e-handeln och köpcentrum inte har. Här är det mer genuint, säger Madeleine Sjöberg.

– Och jag tror att människor har ett behov av att mötas, säger Jens Norrlander.

Fakta

Befolkningen går upp - handeln går ner

Omsättningen för dagligvaror har ökat med några procent per år (under rikssnittet) de senaste åren. Sällanköpshandeln minskade med en procent det senaste året.

Både dagligvaror och sällanköp har minskat enligt försäljningsindex som är den faktiska omsättningen delat med försäljningsunderlaget. Tal över hundra visar att invånarna handlar på hemorten, tal under 100 visar att invånarna handlar på annan ort. Ulricehamn låg 2016 på 83.

Sysselsättningen i handeln har gått ner de senaste fem åren. I sällanköpshandeln har 30 jobb försvunnit, i dagligvaruhandeln har 12 tillkommit. Totalt har 18 jobb försvunnit (I länet och riket ökar antalet anställda i båda sektorer).

Under samma tidsperiod (2012-2016) ökade kommunens befolkning med drygt 870 personer.

Källa: handelnisverige.se

Visa mer...

Fakta

Handlarnas önskemål för en attraktiv stadskärna

Binda ihop Ubbarp med sjön och med Centrum. Det ska vara tydligt var du är. Här kan du parkera och här kan du gå till de olika delarna.

Parkeringsmöjligheter för de som kommer utifrån.

Vattenhål - där kunden kan stanna till. I form av till exempel sittplatser eller konstverk.

Fastighetsägarna tänker till över tomma lokaler. Så att det blir butiker och inte kontor.

Upprustning - Det ska vara fint. Mer utsmyckning.

Visa mer...