Ulricehamn

Påkörd på övergångsstället – föraren smet

Ulricehamn Artikeln publicerades
När Ida Lindgren skulle gå över vägen på övergångsstället kom det en bil som inte stannade. Till följd av detta har Ida skadat sin fot och måste gå igenom en tre veckors penicillinkur.
Foto: Anette Westerlund
När Ida Lindgren skulle gå över vägen på övergångsstället kom det en bil som inte stannade. Till följd av detta har Ida skadat sin fot och måste gå igenom en tre veckors penicillinkur.

15-åriga Ida Lindgren sitter hemma i soffan med stift genom en tå och foten i paket. Det blir ingen Gothia-cup för henne i sommar, och badsäsongen har gått henne förbi. Allt på grund av den som körde på henne på ett övergångsställe.

Det var i början av juli, när Ida Lindgren skulle cykla hem från fotbollsträningen på Lassalyckan, som hon blev påkörd på ett övergångsställe:

– Jag hoppade av cykeln och skulle gå över ett av övergångsställena på Tre rosors väg. Jag såg en bil komma nerifrån Netto-hållet och tänkte att jag hinner över. Dessutom ska bilisterna stanna om det är någon på ett övergångsställe, säger hon.

fakta

Det här gäller vid övergångsställen

• Det finns bevakade och obevakade övergångsställen. Vid bevakade övergångsställen regleras trafiken av trafiksignaler eller av polis.

• Vid obevakade övergångsställen har fordonsförare väjningsplikt mot gående. Fordonsföraren ska alltså släppa fram den som går. Men gående får inte gå ut på övergångsstället utan att ta hänsyn till fordon som närmar sig. Även den som leder en cykel räknas som gående.

• Tänk på att fordonsförare däremot inte har någon väjningsplikt mot den som cyklar på ett obevakat övergångsställe.

Källa: Transportstyrelsen

Visa mer...

Men bilen stannade inte. Ida gick några steg ut på övergångsstället och sedan smällde det. Ida hann få undan cykeln, men inte foten. Chockad och rädd satte hon sig på cykeln igen och rullade hemåt. Hon kunde inte bromsa med foten, för att det gjorde för ont. Trots det förstod hon inte hur illa det var. Hon ställde in cykeln i förrådet och gick upp till lägenheten där hon upptäckte att det blödde från tån och att det var väldigt svullen. Hon ringde sin syster som kom hem till henne. Vid det laget var Ida upprörd och ledsen och fick lugna ner sig innan de kunde ringa sjukvården och polisen. Hon hade väldigt ont och så småningom blev det operation av tån som var av. Nu väntar tre veckor med penicillin och en specialsko. Stiften som håller tån på plats sticker upp.

– Föraren kunde väl åtminstone ha stannat och frågat hur det var, säger hon.

Ida Lindgren.
Foto: Anette Westerlund
Ida Lindgren.

De varma bad-dagarna har Ida fått tillbringa hemma i soffan och något fotbollsspel på Gothia-cup blir det inte. Dessutom har hon blivit lite rädd för att cykla:

– Ja, jag vill nog inte cykla ensam när jag tar fram cykeln igen. Det här tar ett tag att komma över.

Händelsen är polisanmäld, men utredningen nerlagd bland annat eftersom det inte finns några vittnen från tillfället.