Ulricehamn

Söndag: Örndagar vid trandansen igen

Ulricehamn Artikeln publicerades
Havsörn, dock i Stockholms skörgård och inte vid Hornborgarsjön.
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Havsörn, dock i Stockholms skörgård och inte vid Hornborgarsjön.

Fyra söndagar framöver finns möjlighet att spana efter örn vid Hornborgarsjön.

Hornborgarsjön är ett mycket populärt besöksmål på våren när platsen gästas av tusentals tranor. Men det arrangeras även aktiviteter andra tider på året.

Efter ett års uppehåll införs till exempel återigen speciella örndagar.

Det har sedan länge pågått utfodring av örnar med kött vintertid vid sjön, som ett sätt att motverka den minskande örnpopulationen.

Nytt för i år är att denna utfodringsplats har flyttats närmare informationscentralen. Därför kommer örnarna närmare besökarna.

– Flera havsörnar har redan setts i området så chansen att få se örn är stor, säger Sofie Stålhand, naturumföreståndare vid Hornborgasjön.

Örndagarna arrangeras under fyra söndagar framöver. Då finns fågelguider med kikare på plats. Det går också att köpa kaffe och korv.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.