Annons

Nytt projekt: Ska dna-testa spår efter lodjur

I vinter drar ett nytt projekt igång i Västra Götaland – där man ska testa lodjursspår i snö med dna-teknik.
– Förhoppningen är att det kan hjälpa oss att inventera lodjursstammen på ett bättre vis så att vi kan prioritera jakt och bidrag för skyddsstängsel på ett säkrare sätt, säger Mia Bisther på länsstyrelsen.
Ulricehamn • Publicerad 6 oktober 2018
I vinter ska länsstyrelsen börja testa lodjurs fotspår i snön.
I vinter ska länsstyrelsen börja testa lodjurs fotspår i snön.Foto: Heiko, Junge

Titt som tätt dyker de upp – rapporter om lodjur, och lodjursfällda tamdjur, i Ulricehamns kommun. Förra årets snötunga vinter bidrog till många observationer i form av lodjursspår. Nu har Länsstyrelsen i Västra Götaland fått 600 000 kronor från Naturvårdsverket till ett pilotprojekt där lodjur ska spåras med hjälp av dna-tester av deras fotspår i snön. Projektet görs tillsammans med Jönköpings och Hallands län, och Svenska jägareförbundet.

– Det är första gången vi gör något sådant här och det känns väldigt spännande. Man har lyckats spåra fisk med hjälp av vattenburet dna tidigare och även utter. Och eftersom snö är fruset vatten så ska vi nu spåra lodjur med hjälp av dna som de fäller i sina fotspår i snön, säger Mia Bisther, inventeringsansvarig stora rovdjur, Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Mia Bisther, länsstyrelsen.
Mia Bisther, länsstyrelsen.Foto: Privat
Annons

Länsstyrelsen arbetar ständigt med att spåra rovdjur som lodjur men svårigheten har varit att identifiera individerna korrekt.

– Vi kan ha haft observationer av en hona med tre ungar och en vecka senare kan vi se en hona med en unge. Vår känsla är då att det är samma familj eftersom hon kan lämna sina ungar men det kan vi inte få säkerställt och det är därför svårt att veta exakt hur stor stammen är, säger Mia Bisther.

Varför är det viktigt för er att kunna identifiera lodjuren?

– Det är väldigt viktigt för oss att veta hur många djur som finns – dels när det kommer till en eventuell jakt, och även när det gäller utdelning av bidrag för skyddande stängsel. Där har funnits en stor frustration tidigare, att vi vet att det finns fler djur men vi får det inte bekräftat. Dessutom skulle det vara bra för att öka vårt förtroende.

Än är det inte färdigställt om det blir lodjursjakt i Ulricehamn, men länsstyrelsen jobbar utifrån att de vill ha en viss jakt i Västra Götalands län i vinter.

Länsstyrelsen vet att det finns en stabil stam av lodjur i Ulricehamnsområdet – både på grund av observationer, spårning och genom de många kameror som sitter uppe. De insatserna kommer att fortsätta – tillsammans med dna-testerna. Man är också beroende av att privatpersoner och jägare rapporterar in observationer till länsstyrelsen.

– Det gäller att få in så mycket material som möjligt för att kunna sätta samman bilden, säger Mia Bisther.

Hur funkar dna-tester av spåren?

– Alla djur fäller dna och så även i ett fotspår. Eftersom man kunnat spåra i vatten tidigare så fungerar det även i fruset vatten. Det svåra är att inte kontaminera spåren utan hitta spår av bra kvalitet.

Så du hoppas på mycket snö?

– Ja, jag kanske är den enda som hoppas på en riktigt kall och snöig vinter (skratt). De här testerna är verkligen ett steg i en spännande utveckling och det ska bli roligt att se vad det blir av det, säger Mia Bisther.

Anna ClaessonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons