Ulricehamn

Nya gymnasieprogram presenterades för kommunens åttor

Ulricehamn Artikeln publicerades
Anna Mogren och Emil Gullhamn spelade för åttondeklassarna mellan programmens kortpresentationer. 4 bilder
Foto:Ida Lindhagen
Anna Mogren och Emil Gullhamn spelade för åttondeklassarna mellan programmens kortpresentationer.

Lagom till kommunens åttondeklassare ska börja gymnasiet kommer två nya utbildningar att starta på Tingsholm. Ett estetprogram och ett byggprogram.

– Gör det ni vill och inte det era föräldrar eller kompisar vill att ni ska göra, sade Emil Gullhamn från scenen i Tingsholms aula. Tillsammans med musikläraren Anna Mogren stod han för musikunderhållningen under skolans presentation för kommunens åttondeklassare på fredagen. Gullhamn statuerade också exempel före detta estetelever som lever på musiken i dag.

Förutom information om dagens utbildningsutbud fick eleverna veta att det kommer att finnas ytterligare två val till terminsstarten 2018. Det handlar om två populära utbildningar som många elever i kommunen pendlar till idag. Den första nyheten är att ett byggprogram med inriktningen husbyggnation kommer att starta.

– Vi ser att många ulricehamnare läser i Borås. Och det finns också ett intresse från branschen lokalt, säger biträdande rektor Mats Bogren om beslutet.

– Om vi skickar tio till femton elever nu är det bättre att de går här, säger han och beskriver det som en vinst för alla parter. För skolan, för branschen och för eleverna som slipper pendla.

På skolområdet finns i dag inga lediga lokaler, men tanken är att elevernas byggkurser ska hållas i en närliggande lokal.

– Det behövs ju stora utrymmen för en sådan här utbildning, säger Mats Bogren.

Den andra nyheten handlar om att estetprogrammet kommer tillbaka. Det kommer bara att innehålla en musikinriktning och upplägget kommer att skilja sig från förra gången det fanns på skolan. Programmet byggs kring musicerande, men även ung företagsamhet plockas in i kursutbudet.

– Företagandet blir centrum och produkten kan bli mer konstnärlig, förklarar Anna Mogren som tycker att det är ett välkommet inslag i utbildningen. Som kulturarbetare är kunskap om frilanslivet ett måste. Vilket också Emil Gullhamn intygade för åttondeklassarna.

– Ingen vet vilka yrken vi utbildar för, men vi vet att kreativitet och entreprenörskap kommer vara attraktivt och kanske rent av en förutsättning för anställning eller enskilda företag oavsett yrke, säger Anna Mogren.