Nittorp tillbaka i tvåan – ”Jag var säker på att vi skulle ge allt”

Det var egentligen aldrig någon diskussion om vem som skulle vinna matchen. Men det dröjde till slutminuten i andra innan hemmasupportrarna kunde slappna av. - En väl genomförd match, säger tränaren.
ishockey • Publicerad 17 mars 2019 • Uppdaterad 26 mars 2019
Löpsedlarna om kvalsegern var tryckta inför matchen.

Överlägsna kvalserieledaren mot lika klart definierade tabelljumbon kunde få förhand bara sluta på ett sätt. Och så blev det också. Nittorp tog en klar seger med 5–0 över Lions HC i sista hemmamatchen och är därmed klart för spel i division 2 kommande säsong.

Fast det såg lite oroväckande målsnålt ut i början. Visst hade hemmalaget ett otroligt kraftigt övertag i spel och chanser, vilket skottstatistiken från perioden bekräftar – 14-3 i NIK:s favör. Men samtidigt så var ställningen inför den andra perioden 0–0 och uteblivna mål trots stort övertag, brukar många gånger resultera i mål bakåt.

Viktor Axelsson inledde målskyttet med att trycka in 1–0.

Inte nu. I femte minuten av andra så kom 1–0 genom Viktor Axelsson, som spräckte nollan i samband med en tilltrasslad situation framför Lions–målet. Det löste en del nervknutar och som försvann helt när William Ronnemo pricksköt 2–0 från blå.

Sista perioden blev en lång väntan på slutsignalen innan det drog ihop sig till slutminuter, då inriktningen blev att hålla nollan bakåt. Vilket man lyckades med samtidigt som målskörden ökades på med tre fram till slutsiffrorna 5–0.

Notabelt från sista perioden är att skottstatistiken blev 30–1. Total 63–9 och då kanske 5–0 trots allt är lite i underkant. Något som kan förklaras med ineffektivitet i avsluten, lite otur, duktig målvakt samt Lions defensiva taktik – egna spelarna i klump framför målet.

– De satsar helt på kontringar så det gäller att inte hamna i underläge, säger NIK–tränaren Mats Claesson.

En tappad poäng på fem kvalmatcher är ett resultat som nog inte många hade vågat gissa.

– Vi avslutade grundserien med tre raka segrar. Säsongen var inte dålig så långt, men mot Munkedal kom det in en vilja att vinna och som även fanns i de två sista matcherna. Därför var jag faktiskt ganska säker på att vi skulle klara av det här när kvalet drog igång, säger Mats Claesson.

– Visst var det lite nervöst inför matcherna med tanke på skador i en tunn trupp. Men jag var också säker på att vi skulle ge precis allt för att vinna och jag hade rätt.

bild 1/6

Kvalserien avslutas med match borta mot Hovås på onsdag - en match som i praktiken inte har någon betydelse för kommande uppflyttningar.

– Tidigare så kunde det bli platser lediga på grund av att lag inte ville spela i tvåan. Men de senaste säsongerna så har kvaliteten i trean höjts ordentligt och det är inget lag som inte vill ta steget upp, säger Mats Claesson.