Ulricehamn

Militärövning påverkar Ulricehamn

Ulricehamn Artikeln publicerades
Bilden är från försvarsövningen Aurora 17 i Sverige 2017. Övningen i Norge är dubbelt så stor vad gäller antalet deltagande personer.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Bilden är från försvarsövningen Aurora 17 i Sverige 2017. Övningen i Norge är dubbelt så stor vad gäller antalet deltagande personer.

Den 25 oktober inleds en stor Natoövning i Norge med 40 000 deltagande soldater eller sjömän. En del av transporterna till övningen kan gå via Ulricehamn och påverka trafiken.

Övningen heter Trident Juncture och sägs vara den största i Norge sedan kalla kriget.

Ulricehamns kommun har informerat på sin hemsida om att transporter från de deltagande länderna kommer att gå via Västsverige och Ulricehamn. Om transporterna väntas påverka den vanliga trafiken kommer information gå ut via Sveriges radios trafikredaktion.

Övningen kommer alltså att starta den 25 oktober. Transporterna kommer ske innan dess, men det är svårt att säga exakt när de passerar Ulricehamn och i vilken omfattning.

Enligt Försvarsmakten är det främst materiel som ska transporteras genom Sverige men vissa länder kommer även att transportera personal. Främst kommer transporterna att anlända via Öresundsbron men också via hamnen i Umeå och flygplatsen i Luleå.

Deltagarna är från 30 olika länder, bland annat Finland, Tyskland, Nederländerna, Danmark, Storbritannien, Frankrike och USA.

Sverige deltar med cirka 2 400 personer.