Ulricehamn

Kommunen polisanmäler anställd – "Ovanligt att personal blir polisanmäld och varslad”

ULRICEHAMN Artikeln publicerades
Bilden har inget direkt samband med artikeln.
Foto:Nora Lorek/TT
Bilden har inget direkt samband med artikeln.

Medarbetaren har jobbat med några av kommunens största byggprojekt. Nu är han misstänkt för ekonomiska oegentligheter och har varslats om avsked.

Det var i oktober som oegentligheterna uppdagades inom verksamhet fastighet efter att frågor börjat ställas om medarbetarens arbete.

– Vi upptäckte då oegentligheter som var såpass allvarliga att vi omedelbart stängde av honom. Därefter varslade vi honom om avsked men han valde då att själv säga upp sig. Han är inte längre kvar i verksamheten, säger Crister Dahlgren, fastighetschef i Ulricehamns kommun.

Rör det sig om ekonomiska oegentligheter?

– Ja, det gör det. Allt är polisanmält och det är hos polisen ärendet ligger nu. Vi har informerat anställda här och kontakter han haft inom byggbranschen.

Så det rör sig om kontakter han haft med leverantörer inom olika byggprojekt?

– Ja, det gör det.

Mannen har varit tillsvidareanställd inom kommunen sedan 2011 och har arbetat med en mängd stora byggprojekt i Ulricehamn. Grunden för polisanmälan ska finnas inom flera byggprojekt.

– Men, i nuläget vet vi inte omfattningen eller hur lång tid det har pågått. Det lämnar vi till polisen att utreda, säger Crister Dahlgren.

Han känner sig trygg med att medarbetaren inte längre är kvar i verksamheten och med stegen som kommunen har tagit.

– Vi har sett över våra rutiner och vad vi kan göra mer för att förhindra liknande händelser. Det känns bra att vi kommit så långt, såpass snabbt, säger han.

Hos kollegor var reaktionerna kraftiga eftersom medarbetaren varit omtyckt och respekterad.

– Det var en chock när vi fick reda på det. Han stod högt i kurs tills detta kom fram, säger Crister Dahlgren.

Mannen stängdes av från sitt arbete den 19 oktober och polisanmälan mot mannen gjordes 30 oktober.

Att anställda inom kommunen polisanmäls är ovanligt, enligt personalchefen Lars Lindbergh.

– I genomsnitt gör vi inte ens en (1) polisanmälan per år, säger han.

En anställd kan utföra en handling som är olaglig enligt lagens mening men det behöver inte resultera i att den anställde sägs upp. En värdering av handlingen för att se om det kan finnas fog för att varsla personen om uppsägning sker i varje fall.

– Det är ovanligt att en anställd blir varslad om uppsägning som en direkt följd av en polisanmälan skulle jag vilja hävda, säger Lars Lindbergh.

Senast kommunen gjorde en polisanmälan mot en anställd förutom i det nu aktuella fallet var våras.

Då handlade det om att en anställd skulle ha köpt privata varor och betalat med en brukares pengar. Det visade sig snart att uppgift stod mot uppgift. Den anställde uppgav att pengar betalats tillbaka. Brukaren förnekade att så skulle ha skett. Polisens förundersökning lades ner eftersom värdet av de inköpta varorna understeg 100 kronor och det i övrigt inte fanns någon bevisning.

Tio anställda inom äldrevården i Ulricehamns kommun polisanmäldes och nio personer dömdes 2012 för dataintrång till dagsböter. De hade, utan att haft rätt till det, gått in i patientjournalerna för en sjuk tidigare kollega.

Inte i något av de två uppräknade fallen blev de anställda varslade om uppsägning.