Ulricehamn

Fria broderiets nestor till Ulricehamn

Ulricehamn Artikeln publicerades
Elsa Agélii medverkar vid mässan om broderi i Folkets hus i Ulricehamn.
Foto:privat
Elsa Agélii medverkar vid mässan om broderi i Folkets hus i Ulricehamn.

Under rubriken Med nål och tråd för en bättre värld arrangeras på onsdagen en minimässa i Ulricehamn om konstformen broderi.

Det är Ulricehamns konstförening som svarar för arrangemanget, som genomförs i Folkets hus med början klockan 17:30.

Huvudperson är Elsa Agélii, som beskrivs som det fria broderiets ”nestor” i Sverige. Hon medverkar under kvällen i Ulricehamn, bland annat genom att hålla ett föredrag om sitt broderiprojekt i Indien.

Det handlar om kvinnor som broderar ”för en bättre värld”. Exakt vad det innebär får åhörarna veta mer om under föredraget.

Konstföreningen i Ulricehamn är nöjd över att Elsa Agélii medverkar.

– Hon har haft ett stort inflytande för utvecklingen av det fria broderiet i Sverige, säger Margareta Bendroth, ordförande i Ulricehamns konstförening.

Bland annat har Elsa Agélii bildat Täcklebo broderiakademi, som har lokalgrupper över hela Sverige. Hon har även haft flera kurser och utbildningar inom området.

Nu i höst tilldelades hon Västra Götalandsregionens kulturpris för sin gärning.

Förutom mingel och tilltugg är det utställning, där exempel på fritt broderi visas. Det är lokala skapare som bidrar med några av sina alster.

– Konst är så mycket mer än bara tavlor. Vi gör detta för att lyfta fram den textila konsten. Här är det inte fråga om korsstygnsbroderi utan om fritt broderi, säger Margareta Bendroth.

– Det är ett område som kommit allt mer i fokus. Det finns numera många utövare som målar med nål och tråd.