Ulricehamn

Marielle Dahlström: Hemorten förtjänar din kärlek

Ulricehamn Artikeln publicerades

Ju mer jag reser och flyttar runt i Sverige desto mer förundras jag över avsaknaden av lokalpatriotism.

När jag var liten och gick i skolan var det inne att inte tycka om Gotland, det var så litet och tråkigt. Det var ju inte som Stockholm. Gotländskan skulle bort och bytas mot rikssvenska. Jag förstod aldrig den trenden och gjorde tvärtom. Jag spädde på min lokalpatriotism och lät gotländskan breda ut sig, i den mån mitt ordförråd tillät använde jag också gärna ord och utryck från gutamålet för att markera stoltheten över mitt ursprung.

Många klasskamrater längtade efter att flytta från ön. Den var liten, inskränkt, och alla visste allt om alla. Själv tyckte jag att det var skönt att växa upp i en mindre socken på Gotland där många kände varandra. Mina syskon hade gått i samma klass som mina klasskamraters syskon och familjer kände till varandra. Det kändes tryggt att veta att det alltid fanns någon som kände mina föräldrar och kunde hjälpa mig om något hände. Jag älskade att ha friheten att kunna var ute hela dagen och bara komma in när man var hungrig, att inte behöva vara rädd för annat än att rådjuren under natten skulle ha klampat ner kojan i skogen. Naturen på ön är magisk och som gjord för leklusten och fantasin att härja fritt.

I vuxen ålder har jag bott på olika platser i landet och det har till min stora sorg gjort att min dialekt inte är lika framträdande som den har varit. Oavsiktligt har den naggats i kanten och är inte längre lika framträdande. Men den finns där, den slumrar bara lite ibland.

Klasskamraterna som slipade bort dialekten och flydde ön tidigt har med tiden hittat lokalpatrioten i sig och insett att gräset inte alls var grönare på andra sidan, tvärtom.

När jag pratar med "fastlänningar" blir jag förvånad över hur lite lokalpatriotism det finns där ute. Är ni säkra på att ni inte är lika oförtjänt negativa till er hemort som mina klasskamrater var under uppväxten?

Veckans:

Bästa: Träningsvärk. Kroppen höll ett träningspass till.

Sämsta: Trasiga bilar som måste åka snålskjuts på en bärgningsbil för att ta sig fram.