Ulricehamn

Mariell Dahlström: Jag önskar mig inga julklappar under granen i år

Ulricehamn Artikeln publicerades

"Vi kan inte släcka elden, det är som att spotta i vinden", säger en brandman till SVT nyheter. En skogsbrand lika stor som Ulricehamns kommun rasar i Santa Barbara, Kalifornien. Den stad där min dröm om att bli fotograf tog fart på riktigt.

Jag hade nästan aldrig rest utomland när jag 2010 flyttade till Santa Barbara för att studera. Det tog inte många minuter innan jag blev förälskad i den lilla staden med blomstrande träd och buskar, stora planteringar och mysiga parker. Tack vare kyrkan fick jag och många av mina nyfunna svenska vänner amerikanska faddrar. Tack vare dem fick jag uppleva amerikanska högtider på riktigt, inte så som vi firar dem i Sverige eller ser dem i Hollywoodfilmer. Dock valde jag att åka hem till Gotland över julen och fick därmed inte uppleva en äkta amerikansk jul.

Under det år jag studerade fotografi i Kalifornien fick jag ett nära band till våra faddrar då vi upplevde mycket tillsammans. Staden, de jag lärde känna och allt jag upplevde där kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta. En dag vill jag åka tillbaka och visa min sambo Santa Barbara.

Men nu rasar kaliforniernas genom tiderna tredje största skogsbrand i området och den stad jag kommit att älska kanske brinner ner. Flera av mina vänner där har fått evakuera sin hem. Över tusen byggnader har brunnit ner och två personer är döda. Allt detta medan vi förbereder oss för julen här hemma i Sverige.

Själv åker jag även i år hem till Gotland, för att liksom många andra vara med familjen och fira jul så som man alltid har firat den. Men för dem som bor i den lilla staden vid havet med de spanskinspirerade byggnaderna, rena gatorna, prunkande parkerna är verkligheten annorlunda. De enorma eldslågorna stryker längs husknutarna och hotar att förstöra så mycket mer än bara julefriden.

Allt jag önskar i jul är att elden ska slockna.

Veckans...

Hjälteinsats: Går till alla de över 8000 brandmän som möter elden när alla andra flyr för sina liv.

Uppmaning: Kör försiktigt i jultrafiken.