Ulricehamn

Åtal efter allvarlig cykelolycka: "Hon klarar sig inte själv längre”

Ulricehamn Artikeln publicerades
Olyckan skedde på väg 46 i somras.
Foto: Evelina Segerqvist / UT
Olyckan skedde på väg 46 i somras.

En kvinnlig cyklist drabbades av allvarliga skador efter en olycka i somras. Nu har en man åtalats som vållande till olyckan.

Olyckan skedde i slutet av juli på väg 46 mellan Ulricehamn och Timmele. En kvinnlig cyklist i 70-årsåldern skadades allvarligt efter en kollision med en bil.

Nu har mannen som körde bilen åtalats vid Borås tingsrätt misstänkt för brott mot trafikförordningen och vållande till kroppsskada.

Kvinnan drabbades av mycket svåra skador i samband med olyckan, som brott på skallbenet och frakturer. Hon låg flera månader på sjukhus, har fortfarande omfattande men av händelsen och har inte kunnat höras av polisen.

– Hennes kognitiva förmåga är nedsatt. Hon klarar sig inte själv utan behöver ett omfattande stöd. Hon mår inte bra, säger Per-Erik Rinsell som är chefsåklagare.

Mannen nekar till brott.

– Han är med på vad som har hänt men hans uppfattning är att det berodde på att cykeln vinglade till i samband med omkörningen, säger Per-Erik Rinsell.

Som bevisning åberopar åklagaren bland annat vittnesuppgifter.

– Jag anser mig kunna visa att han inte har haft tillräckligt avstånd. Det är det som målet handlar om egentligen. Det här får tingsrätten pröva nu.

Flera vittnen har hörts i rättegången och det finns uppgifter både om att cyklisten vinglade till och om att bilen körde väldigt nära cyklisterna.

En man som var ute och cyklade tillsammans med kvinnan har berättat att de bara skulle cykla en kort bit på stora vägen för att sedan använda banvallen.

När den aktuella bilen kom reagerade han på att den körde väldigt nära honom själv och han fick då en ”otäck känsla”. Sedan har han vittnat om hur allt gick ”väldigt fort” när kvinnan blev påkörd och ramlade av cykeln. Mannen säger att det inte stämmer att kvinnan vinglade till.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.