Ulricehamn

Fortfarande oklart om läckande vätska

Humla Artikeln publicerades
Räddningstjänsten larmades under torsdagen till väg 46 och Humla mellan Blidsberg och Trädet där fyra stora tunnor med okänd vätska dumpats.
Foto: Victor Hultgren
Räddningstjänsten larmades under torsdagen till väg 46 och Humla mellan Blidsberg och Trädet där fyra stora tunnor med okänd vätska dumpats.

Strax innan klockan tolv på torsdagen kom det larm om att två 200-liters fat läckte ut okänd vätska vid en rastplats i Humla vid väg 46. Under fredagen ska tunnorna forslas bort – men det är fortfarande oklart vad de innehöll.

Det visade sig vara fyra fat med tjock, trögflytande vätska som enligt uppgift ska ha dumpats vid rastplatsen. Ett antal av dem läckte också vilket gjorde att räddningstjänsten blev inkopplade.

– Vi vet inte vad faten innehåller – om det är miljöfarligt eller ej – bara att de blivit dumpade på platsen och står och läcker. Just nu är det inte bestämt vad vår åtgärd blir, säger Niklas Ignell, inre befäl vid räddningstjänsten Södra Älvsborg.

Räddningstjänsten ställde faten upp för att förhindra fortsatt läckage och spärrade också av rastplatsen.

Kommunens miljöenhet fick in samtal om faten redan under förmiddagen och åkte då ut till platsen. De kontaktade Trafikverket, som äger marken vid rastplatsen, som i sin tur ringde räddningstjänsten.

Två miljöinspektörer åkte senare tillbaka till Humla för att övervaka att hanteringen av avfallet sker på rätt sätt. Man bedömde inte att det fanns någon akut risk för fortsatt läckage.

Under fredagen kommer tunnorna att forslas bort av ett av kommunen anlitat saneringsbolag för att analysera innehållet. De kommer också att sanera marken där vätskan har läckt ut.

Även polisen är inblandad i händelsen och rubricerar ärendet som miljöbrott.