Ulricehamn

Lärare attackerades på Ätradalsskolan

TIMMELE Artikeln publicerades
Foto:Pernilla Rudenwall

Kommunen har gjort flera anmälningar till Arbetsmiljöverket efter att flera lärare attackerats av högstadieelever i november. Bland annat ska en lärare ha blivit inknuffad i ett skåp och en annan fått handleden omvriden.

Det var i slutet av november som händelsen utspelade sig då en grupp upprörda elever hotade och letade efter en yngre elev. I jakten på eleven trängde sig gruppen under hotfulla former in i ett klassrum. Läraren i klassrummet försökte då stoppa dem och fick glåpord och könsord ropade till sig. Dessutom tog en av eleverna tag i lärarens handled och vred om vilket orsakade smärta som ska ha suttit i flera timmar. I anmälan beskriver läraren själv situationen som "ytterst laddad och obehaglig".

Andra lärare ska även de ha försökt stoppa gruppen då de letade efter en elev. En lärare beskriver det som att hen försökte hindra gruppen genom att ställa sig i vägen. Läraren blev då inknuffad i ett skåp och slog i både huvud och axlar. Den läraren beskriver stämningen som "extremt hotfull och aggressiv".

– Den inträffade händelsen tar sin utgångspunkt i en konflikt mellan elever. Den konflikten hanterade vår personal genom att arbeta med konfliktlösning. Under arbetets gång gick ett antal elever samman, vilket resulterade i händelsen i slutet av november som anmäldes till arbetsmiljöverket, säger Beleen Wisén Hansson, biträdande rektor på Ätradalsskolan.

Arbetsgivaren Ulricehamns kommun har genom rektor Lars Sandén gjort sex anmälningar till arbetsmiljöverket efter händelserna. De är också polisanmälda. Rektorn har därefter haft individuella samtal med de inblandade lärarna.

– Några dagar efter händelserna kallade vi alla elever till informationsmöte och samtal med kommunens säkerhetssamordnare, individ och familjeomsorgen, rektor och polisen. Därefter har vi även haft samtal med vårdnadshavare och inblandade elever. Vi arbetar kontinuerligt med förebyggande åtgärder, säger Beleen Wisén Hansson.