Ulricehamn

Stormvarning: Bind fast lösa föremål och håll dig inomhus

Ulricehamn Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: Mattias Mattisson
Arkivbild.

SMHI varnar för stormbyar klass två i Sjuhärad på fredag.

På torsdag förmiddag utfärdade SMHI en klass två-varning för stormbyar på fredag kväll. Det gäller Sjuhäradsbygden och Göta älv. Stormen kommer att komma in västerifrån under fredagen och har fått namnet Knud av danska meterologer.

– I grunden beror de kraftiga vindarna på att det har blidats ett väldigt djupt lågtryck som kommer in från väster. Kusten kommer att drabbas värst av vindarna. Även fast Ulricehamn ligger lite på gränsen så verkar det som att det kommer att blåsa upp till vindbyar på 25 m/s, säger Malva Lindborg, meteorolog.

Höststormen kommer in över Sverige under fredagen men väntas nå sin fulla styrka under fredag kväll. Då ska det bli mycket hårda vindbyar på 21 m/s för att senare på kvällen nå vindbyar på stormstyrka 25 m/s.

Även på lördagen varnar SMHI för mycket hårda vindbyar på 21 m/s.

– Vindarna kommer även föra med sig en hel del regn under fredag och lördag.

Ulricehamns kommun går nu ut på sin Facebook-sida och uppmanar allmänheten att stormsäkra sina fastigheter. Bland annat ges rådet att binda fast studsmattor, ta in blomkrukor och andra lösa föremål.

Till sist uppmanar kommunen allmänheten att hålla sig inomhus när det blåser som mest.

– Det gäller att hålla sig uppdaterad på vad myndigheter ger för slags rekommendationer för den här stormen kan innebära en viss fara för allmänheten. Till exempel skulle den kunna påverka tågtrafiken och om grenar faller över ledningar även strömtillförseln, säger Malva Lindborg.

Hur ser prognosen ut efter att Knud har passerat?

– Det kan bli en del sol under nästa vecka men vi kan också räkna med att fler höststormar kommer att passera under den närmsta tiden.