Annons

Kajsa Kettil: Kajsa Kettil: Handla julklapparna lokalt i år

Julhandel på hemmaplan en måndagsförmiddag i november? Absolut, om vi vill ha kvar vårt levande centrum.
Kajsa KettilSkicka e-post
krönika • Publicerad 14 november 2020
Kajsa Kettil
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den som vill kunna julhandla som vanligt nästa år bör handla smart i år
Den som vill kunna julhandla som vanligt nästa år bör handla smart i årFoto: Pernilla Rudenwall

Den rubriken var osannolik för bara något år sedan. Men 2020 har lärt oss att det som verkar otroligt mycket väl kan bli verklighet.

Skepsisen mot att uppmana till småstadsshopping ska dock inte misstolkas. Den betyder inte att det är bättre med bilturer till Knalleland eller A6 i stället för en promenad längs vår egen gågata. Tvärtom finns det många anledningar att handla där vi bor.

Annons

Men då är det klokt att fundera över varför vi stannar kvar på hemmaplan. Det här är nämligen inte rätt tillfälle för slentrianmässigt beteende.

Låt oss backa lite: Under ett antal år fanns en underförstådd inställning att det är kundernas skyldighet att köpa varor i Ulricehamns butiker. Nästan som att det hos varje kommuninvånare rådde ett slags försörjningsansvar för aktörer längs Storgatan.

Arkivfoto
ArkivfotoFoto: Pernilla Rudenwall
”Ulricehamns stadskärna är bättre i dag än för några år sedan. Detta trots att en del lokaler gapar tomma och att handlare har kämpat i motvind.”
Kajsa Kettil

Näthandel eller shoppingturer till större städer är enligt detta synsätt moraliskt förkastligt. Instagrambilder på fyllda Åhléns-, XXL- eller NK-kassar undanbedes, ungefär.

Detta är en både trångsynt och naiv uppfattning av människors vanor och köpbeteenden. För i grunden är det ju marknaden och dess förhållande mellan utbud och efterfrågan som styr.

Grovt förenklat: Den som erbjuder de varor, tjänster och den service kunderna vill ha blir mer framgångsrika och långvariga än mediokra handlare. Naturligtvis spelar även andra faktorer roll, men förenklingen behövs för att trenden ska bli tydlig. För här kommer en betraktelse av nuläget och en spaning inför framtiden:

Ulricehamns stadskärna är bättre i dag än för några år sedan. Detta trots att en del lokaler gapar tomma och att handlare har kämpat i motvind. Men den personliga servicen har förbättrats, och precis som jag skrev för exakt ett år sedan (UT 14/11 2019) är detta nyckeln till att nå framgång och skapa varaktiga kundrelationer.

Det gäller även i dag, och i ännu högre grad.

Ett färskt exempel: nyligen var jag på jakt efter en present till fars dag. Efter att ha klämt och känt på två storlekar av samma svarta tröja trädde expediten in och pekade på ett av plaggen: ”Förra året köpte du den där. Vi fick skicka efter den från vår leverantör för först fanns den inte i rätt storlek, om du kommer ihåg?”

Och nu kommer vi till framtidsspaningen. Ulricehamns citykärna har förutsättningar att klara pandemin bättre än sina större grannar. I veckan presenterade HUI research sin årliga prognos inför julhandeln. Av tre alternativa utfall innehåller den troligaste en blygsam ökning på en procent, men där ryms en ökning för dagligvaror med fem procent och en nedgång för sällanköpsvaror med två procent. Mer mat och färre prylar, med andra ord.

Ett av skyltfönstren från förra årets julhandel.
Ett av skyltfönstren från förra årets julhandel.Foto: Pernilla Rudenwall

Rapporten Cityindex, som presenterades för några veckor sedan, visade att småstäder generellt har klarat pandemins första månader bättre än centrumkärnor i storstäderna. Dessutom var känslan att Ulricehamns centrum är mer välmående än många andra småstäder.

Annons

Folkhälsomyndighetens senaste åtstramning har visserligen inneburit tuffare villkor även här. Men vet ni, nedgången går att vända. Och det är vi som gör det. För vi lever ju i en sorts symbios: Staden och kommunen mår bra av en levande stadskärna, och handlarna behöver kunder för att överleva.

Upp med en hand alla som längtar efter att fika i större sällskap, mingla på marknader och få julstämning på en välbesökt gågata. Nästa år är det förhoppningsvis möjligt, förutsatt att smittspridningen är låg och att handlarna finns kvar.

Vaccinet lämnar vi åt forskare och läkemedelsbolag, men det finns ett angenämt sätt att bidra till det sistnämnda: Börja julhandla redan nu, gärna på udda tider för att undvika trängsel. Tillhör du någon riskgrupp? Affärerna har massor av lösningar för att varor ska kunna beställas, betalas och levereras. Butiksägarna visar en uppfriskande kreativitet och förmåga att tänka nytt.

Just nytänket är för övrigt något jag kan inspireras av nästa gång det ska handlas fars dagspresenter.

Annons
Annons
Annons
Annons