Ulricehamn

Ung kvinna död efter flerbilskrock på R40

Gullered/Strängsered Artikeln publicerades
Under söndagen skedde två allvarliga trafikolyckor på riksväg 40. Vid 21-tiden skedde en flerbilskrock som resulterade i att en ung kvinna avled.
Foto: David Skarland/David-S Foto
Under söndagen skedde två allvarliga trafikolyckor på riksväg 40. Vid 21-tiden skedde en flerbilskrock som resulterade i att en ung kvinna avled.

En ung kvinna har avlidit efter den svåra trebilskrocken på riksväg 40 i söndags kväll. Totalt sju personer var inblandade i olyckan där ytterligare tre personer fick föras till sjukhus.

Olyckan inträffade när tre bilar kolliderade på riksväg 40 mellan Gullered och Strängsered i riktning mot Ulricehamn. Larmet inkom kvart i nio på söndagskvällen.

– Det är en en kraftig påkörning bakifrån, säger Tommy Lieback, inre befäl vid räddningstjänsten.

Totalt sju personer färdades i bilarna. Enligt polisen var det först två bilar som färdades i samma färdriktning som kolliderade. Strax efter kraschen så körde en tredje bil in i de stillastående bilarna bakifrån.

– Föraren av den bilen, en ung kvinna, har avlidit, säger Daniel Hallstensson, stationsbefäl vid polisen in Borås.

Kvinnans anhöriga ska vara underrättade. Av de övriga inblandade i flerbilskrocken ska flera ha fått lindriga skador enligt Daniel Hallstensson. Tre personer fördes till Södra Älvsborgs sjukhus i Borås och under insatsen fick räddningstjänsten klippa loss personer ur bilarna. Under söndagskvällen var det ett tag totalstopp i trafiken under räddningsarbetet.

Vid 10-tiden under måndagen var fortfarande tre personer kvar på SÄS berättar Bosse Haglund på pressjouren.

– Ja, vi har ett mor och dotter-par och en kvinna i 20-årsåldern som är kvar för vård. Alla mår under omständigheterna väl och är lindrigt skadade, säger han.

Mor och dotter-paret är hemmahörande i Göteborgstrakten och den 20-åriga kvinnan är från Sjuhäradsbygden uppger Bosse Haglund. Den avlidna kvinnan ska vara från Västra Götaland men inte från Sjuhärad enligt Lennart Widerfeldt, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Borås.

– Vi utreder nu händelsen med rubriceringen vårdslöshet i trafik och vållande till annans död. Men utredningen kommer under dagen flyttas över till trafikenheten i Göteborg, säger Lennart Widerfeldt.

Ärendet landade hos trafikenheten vid lunchtid på måndagen.

– Det kommer att göras en teknisk undersökning på olycksbilen, och finns det skäl att titta på de andra bilarna i olyckan kommer vi att ta in dem också, säger Tony Högberg som är förundersökningsledare vid trafikenheten.

Högberg kommer att gå i genom händelsen under veckan och det är oklart hur länge utredningen kommer att pågå. Förutom obduktion av den avlidna personen är det många vittnesuppgifter som polisen ska gå igenom.

– Det är väldigt många vittnen som är hörda, så det har gjorts ett bra arbete hos våra kollegor i Borås. Vi kommer också att hålla förhör med de inblandade i den mån det går, säger Tony Högberg.

Dödsolyckan är den tredje i Ulricehamns kommun i år. I april omkom en man i 30-årsåldern i en singelolycka på länsväg 182 mellan Timmele och Älmestad, och i slutet av maj dog en man i 20-årsåldern i en olycka på väg 157 vid Marbäck. Senaste gången så många dog på vägar i kommunen var 2010 då också tre personer avled i trafikolyckor. Åren däremellan dog totalt fem personer på vägarna.

Olyckan var den andra flerbilskrocken på samma vägsträcka under söndagen.

Vid 17.40-tiden skedde en kollision där fyra bilar var inblandade – tre på väg österut och en på i riktning mot Ulricehamn.

Två personer har avförts i ambulans från den händelsen.

– Det är inga allvarliga skador utan de har följt med till sjukhuset för kontroll, säger Sandra Fischer, stationsbefäl vid polisen i Borås.