Ulricehamn

Skolskjutsar ställdes in efter blixthalka: ”Aldrig varit med om något liknande”

Ulricehamn ,
Till följd av den svåra halkan ställs skolskjutsarna in i Ulricehamns och Tranemo kommun.(Arkivfoto)
Foto: Terje,Pedersen
Till följd av den svåra halkan ställs skolskjutsarna in i Ulricehamns och Tranemo kommun.(Arkivfoto)

Alla skolskjutsar i Ulricehamns kommun ställs in resten av dagen på grund av det extremt dåliga väglaget. Det meddelade Ulricehamns kommun vid 13-tiden under tisdagen.

De inställda skolskjutsarna gäller alla elever som åker med Västtrafik, Hallgrens buss, Ellös buss och Ulricehamns taxi. Eleverna kommer att få vara kvar på respektive skola till dess att vårdnadshavare har möjlighet att hämta dem.

Det var bussbolagen som kör skolskjutsarna som slog larm till kommunen.

– De meddelade att vädret har slagit om till blixthalka. Av säkerhetsskäl ställer de därför inte skolskjutsen. Beslutet har tagits i samråd med grundskolechefen Elisabeth Johansson, säger Linda Bygård, skolskjutshandläggare i Ulricehamns kommun.

Det är totalt cirka 1 100 elever i grundskolan i Ulricehamns kommun som berörs av de inställda skolskjutsarna. Till det kommer gymnasieelever som också åker buss till och från skolan.

– Det är ett extremt väderläge. Med tanke på entreprenörernas bedömning har det här beslutet tagits. Vi har 13 grundskolor med elever, och precis som entreprenörerna säger, är säkerheten det som kommer först, säger Elisabeth Johansson.

Efter beskedet vid 13-tiden läggs kraft på att kommunicera ut beslutet, via de kanaler som finns tillgängliga. Det handlar Infomentor och e-post till elevernas vårdnadshavare. Kommunen går även ut med informationen via sin hemsida och sociala medier.

– Min bedömning är att vi kommer att nå dem som berörs. Lärare och rektorer har som regel en god kunskap för att klara detta, säger Elisabeth Johansson.

Skulle det vara så att någon vårdnadshavare inte har tillgång till bil, kommer skolledning att i de fallen försöka vara behjälplig för att lösa skjutsen hem för berörda elever, enligt Linda Bygård.

Inför morgondagen finns inga besked om inställda skolskjutsar. SMHI:s prognos talar om en mild natt med plusgrader.

– Om inget nytt meddelas räknar vi med att skolskjutsarna kommer att rulla som vanligt på onsdagsmorgonen, säger Linda Bygård.

Hur ovanligt är det att skolskjutsarna ställs in på det här sättet?

– Vi pratade med en chaufför som har kört i närmare 30 år. Han sa att han aldrig varit med om något liknande, säger Elisabeth Johansson.

Ulricehamns kommun säger också att om en elev får skjuts av en kompis hem så måste skolpersonal meddelas.

SMHI gick igår kväll ut med en klass 1-varning för just ishalka. Det extrema väglaget uppstod efter att regn landat på underkylda vägbanor.

Även skolskjutsarna i Tranemo kommun ställs in. Det gäller skolskjuts för elever till och med årskurs sex. Barnen får vara kvar på skolor och fritidshem fram tills dess att föräldrar kan komma och hämta barnen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.