Ulricehamn

Josefsson & Co lämnar öppet mål

Ulricehamn Artikeln publicerades
De fyra kommunalråden Inga-Kersti Skarland (S), Mattias Josefsson (S), Birgit Andersson (L) och Roland Karlsson (C) går på offensiven i frågan om de uteblivna pengarna till skolornas vinterfriluftsdagar, men lämnar samtidigt målet öppet för motståndarlaget.
De fyra kommunalråden Inga-Kersti Skarland (S), Mattias Josefsson (S), Birgit Andersson (L) och Roland Karlsson (C) går på offensiven i frågan om de uteblivna pengarna till skolornas vinterfriluftsdagar, men lämnar samtidigt målet öppet för motståndarlaget.

Mattias Josefsson (S) och de tre övriga kommunalråden i den politiska ledningen lämnar öppet mål för oppositionen, när de skriver att det saknas ordentligt beslutsunderlag gällande bidraget till skolornas vinterfriluftsdagar.

Det är bara ett halvår kvar till valet och det sätter sin prägel på den kommunala debatten och debattklimatet.

Att majoriteten (S+C+L) skulle reagera på min förra krönika, om det obegripliga i att inte kommunen kan skjuta till lite extrapengar så att skolorna kan ha sina vinterfriluftsdagar i skidbacken, var därför inte förvånande. Givetvis är det känsligt för de styrande att framställas som avogt inställda till en enkel möjlighet att öka högstadieelevernas trivsel.

I torsdagens UT avlossar därför kommunalråden Mattias Josefsson (S), Inga-Kersti Skarland (S), Roland Karlsson (C) och Birgit Andersson (L) under rubriken ”Krävs ordning och reda vid beslut” en rejäl salva mot de åsikter jag framförde.

Skriver man krönikor och sticker ut hakan, får man vara beredd på kritik – det är ju för att väcka reaktioner de skrivs. På samma sätt får politiker vara beredda på att beslut de fattar granskas och ifrågasätts. Det är en del av den demokratiska processen. En skillnad är att krönikor kan man välja bort, medan politiska beslut påverkar kommuninvånarna, antingen de vill eller inte.

Att inte de tre partierna sa ja till förslaget i Kommunstyrelsen, att bevilja skolorna ett bidrag på 300 000 kronor för att kunna genomföra sina vinterfriluftsdagar, berodde enligt dem på två saker:

1 Summan var tagen ur luften, ärendet hade inte utretts och ingen visste egentligen vad kostnaden skulle bli. (Min anmärkning: Hur svårt hade det varit att utreda det?)

2 Politiker ska inte gå in och detaljstyra i de kommunala verksamheterna.

I debattartikeln varnas för ”valhänt hantering av skattebetalarnas pengar”. Det är inte försvarbart att fatta beslut utan underlag som belyser kostnader och ”utan att ta hänsyn till eventuellt andra konsekvenser”.

Och vidare: ”Frågan blir ju vilka andra ärenden ... som kommunstyrelsen kan besluta om utan att ha ett ordentligt beslutsunderlag”.

Det är här de lämnar målet öppet för delar av oppositionen. För är det inte precis detta som de själva har gjort, när det gäller fullmäktiges beslut om en sammanslagen högstadieskola i centralorten – ett av de viktigaste i kommunens historia?

De tre partierna har varit med om att besluta, att förvaltningen ska fortsätta att utreda en ny skola i centralorten för alla kommunens högstadieelever. Men det finns egentligen inget underlag, ingen utredning som säger att en stor skola i stan är det optimala. Vill man spetsa till det lite, kan man säga att beslutet vilar på en tro att det är det bästa. (Kommunchefen har på politikens uppdrag låtit göra vad man kalla en förstudie, men den har inte handlat om att ta fram andra alternativ.)

Delar av oppositionen har efterfrågat underlag – varför bara utreda en sammanslagen skola? – men fått beskedet att alla frågor ska få svar i den fortsatta processen. Dock innebär majoritetens beslut inte att något annat alternativ än en sammanslagen skola i stan ska utredas.

PS 1: I Kommunstyrelsen var det bara S+C+L som ansåg att det var fel att satsa 300 000 kronor på vinterfriluftsdagarna. M, KD, V, NU, MP och SD vet uppenbarligen inte heller hur det ska gå till när det fattas politiska beslut...

PS 2: Visst känns det lite konstigt att skolor från andra kommuner åker till Ulricehamn Skicenter för sina friluftsdagar, medan kommunens egna skolor inte får göra det?