Ulricehamn

Jörgen Wester: Hole-in-one kontra ett äkta hink-in one

Ulricehamn Artikeln publicerades

Att göra hole-in-one är varje golfspelares dröm. Något som slog in (!) för Alexander Johansson på Ulricehamns GK förra helgen. En järnsexa på tolvan satt som en smäck. Det är bara att gratulera.

Själv har jag aldrig varit riktigt nära. Inte mer än att jag för många herrans år sedan spelade med Ulf Ingemarsson som satte bollen direkt i kopp på dåvarande ettan, som idag är synonymt med backen upp till tians utslag.

Klang och jubel och stor fest på gamla restaurang Dubrovnik eftersom pappa Ingemar hade en så kallad golfförsäkring som stod för fiolerna. Han bjöd båda familjerna på både mat och dryck. Det var kul ända tills båda mina barn drabbades av salmonella efter att ha ätit en infekterad räksallad.

Enligt oddsen krävs det 12.500 försök för en medelgolfare att få bollen i hål på ett slag. Och då handlar det förstås om ett korthål som går att nå direkt med ett slag. Jag vet inte vad oddsen på att först göra hole-in-one och att sedan två i festsällskapet drabbas av salmonella är. Men det är nog ett par nollor till.

Att göra hole-in-one på ett par fyra hål är förstås betydligt knivigare. Dels för de hålen i längd normalt ligger långt bortom vad en medelgolfare når med ett slag. Men det görs faktiskt då och då.

Och, tro det eller ej ni som har svårt att hitta greenerna 150 meter bort, det har gjorts hole-in-one även på par fem hål. På Green Valley Ranch i Denver Colorado lyckades spelaren Mike Crean sänka ett utslag direkt i hål från 472 meter!

Varje år görs det i världen ungefär 150 000 lyckosamma utslag direkt i hål. Snittet på Ulricehamns golfbana är någonstans mellan fem–åtta hole-in-one per år. 2008 måste hålen varit extra stora. Då gjordes nämligen inte mindre än 15 stycken under säsongen.

Ett antal av spelare i Ulricehamns GK har också stått för bedriften att upprepa bedriften. Några av dem ett par, tre gånger om.

Men det är bara gamle trädgårdsmästaren Erik Hallberg som stått för den prestationen två gånger - samma dag! Dock inte på Ulricehamns GK. En bedrift som till och med uppmärksammades i internationell golfpress.

I det sällskapet platsar man alltså inte alls. Men härom veckan gjorde jag i alla fall ”hink-in-one”. Det var på hål 15. I bunkrarna mellan 14 och 15 jobbade två banarbetare med att rensa runt bunkrarna. De vinkade fram oss och jag slog ut. Det blev en lätt slicad drive (bollen ut till höger) och banarbetarna vinkade glatt att de ”hade” bollen. När jag kom fram och utan resultat letade i gräset stod banarbetarna och log. Till slut kunde de inte hålla sig: ”Titta i hinken” sa de och skrattade.

I hinken med gräsrens låg min boll och log spefullt.

Undrar vad oddset var på det utfallet?

Källfakta: Svenska golfförbundets HIO-databas.