Ulricehamn

Jörgen Wester: Göteborgsvarvet en regnig juldag

Ulricehamn Artikeln publicerades

Los Angeles, San Francisco, Las Vegas, San Diego, Oslo, Köpenhamn, Hamburg, Berlin, Amsterdam, Paris, Prag, München, Milano med flera världsmetropoler gick bra, men Göteborg – glöm det!

Genom åren har jag kört runt i ett antal större världsstäder, utan större problem. På sjufiliga motorvägar i änglarnas stad, nerför branta teve- och filmvägar i San Francisco, runt Triumfbågen i Paris och utmed hela strippen i Nevadas spelparadis. Bland kanaler i Amsterdam och i hetsig Milanotrafik. Dessutom på bergiga småvägar på allehanda turistmål runt Medelhavet. Det har funkat bra, jag har ganska smidigt hittat fram till det utsatta målet.

Med andra ord anser jag mig nog vara ganska bra på att ratta runt hur trafik och vägar än sett ut. Fast det finns ett ställe där jag nästan ofelbart brukar navigera fel.

Göteborg!

Av landets storstäder kör jag ganska enkelt i både huvudkommunen och runt Öresundsregionens storstäder Malmö-Köpenhamn-Helsingborg.

Men att åka från Mariatorget i Majorna och ut till väg 40 har ställt till det mer än en gång. Varför har jag ingen bra förklaring till.

När jag för femtioelfte gången hamnat fel i den göteborgska trafiken brukar jag skylla på att man i rikets andra stad har för vana att riva upp ordinarie vägar både till höger och vänster. De vägar som man vant sig att åka till ett givet resmål har helt plötsligt gjorts om till något helt annat.

Att åka efter den vänliga damens gps-röst är bara att glömma. Hon har inte heller blivit informerad om att man helt plötsligt börjat bygga en ny tunnel, en ny bro över älven eller något nytt, stort affärskomplex och därför lagt om vägsträckorna.

Så i helgen blev det därför ett ofrivilligt Göteborgsvarv. Efter att ha missat den omgjorda avfarten till 40:an så var det bara att fortsätta. Vis av tidigare försök att hitta en egen väg mot målet, och hamna helt fel, så kändes det bättre att åka vidare och spana efter de gröna avfartsvägarna mot ”civilisationen”.

Det gav till slut en ganska lång rundtur runt Göteborg. Under en regnig juldagseftermiddag fick vi se både Gråbo, Angered och Torslanda innan vi hux-flux åter såg avfarten till – Mariatorget.

Vi var tillbaka på utgångspunkten varifrån hemresan en dryg halvtimma tidigare startades!

Man skäms ju lite, samtidigt som det skrattades rejält hos medpassagerarna i bilen. Hur kunde det bli så här? Egentligen.

Ja, själv har jag ingen bra förklaring. När jag än gång, för jag vet inte vilken gång i ordningen kört fel i rikets andra stad, brukar jag skylla på trafikplanerarna. Ibland slår mig tanken att att de jobbar på utifrån någon form av göteborgsk humor.

Vem vet? Ja, jag begriper det inte alls. Det mest positiva den här gången var att biltullarna var avstängda. Det hade annars lätt blivit en extra dyr julresa.

Gott Nytt År på er allihop!