Ulricehamn

Inför Uport: ”Vi åker inte utan maskerna”

Ulricehamn Artikeln publicerades
Teddybears som garageband. Under maskerna döljer sig Patrik Arve, Joakim Åhlund, Klas Åhlund.
Foto: Bisse Bengtsson
Teddybears som garageband. Under maskerna döljer sig Patrik Arve, Joakim Åhlund, Klas Åhlund.

Nu är det mindre än en månad kvar till årets upplaga av Uport. Teddybears var med och stängde första Uportfestivalen 2013. Mycket har hänt sedan dess. Albumet Rock on släpptes 2016 och i våras kom låtarna Hustla och Shimmy shimmy style. Nu kommer de till Uport igen och gruppens Jocke Åhlund svarar på UT:s frågor.

Är det fler låtar på gång som ska bli ett album? Eller vad håller ni på med nu för tiden?

– Vi håller på att jobbar oss fram emot ett album, låt för låt. Vi kommer att fortsätta släppa nya låtar mer eller mindre kontinuerligt under sommaren och hösten. Har en rad coola grejer på gång, samarbeten med grymma vokalister, låtskrivare och producenter, så det kommer att fortsätta komma heta låtar.

Är det någon av era låtar som ni skulle önska er att ulricehamnarna lyssnade in sig på och kunde texten till?

– Vi skulle vilja att alla hade med sig nån näsduk, scarf eller nåt plagg som de kan snurra i luften över sina huvuden när vi kör ”Put your rags right up”-partiet i låten Hustla.

Det är val-år igen och ingen glömmer väl era t-shirts på Sommarkrysset 2014 med texten ”SD är lika med rasister”. När jag läser äldre intervjuer med er uppfattar jag er som en grupp med stort samhällsengagemang och politiskt intresse. Vad är er största farhåga när det gäller årets val?

– Fy fan, SD är ett rasistiskt parti, med sina rötter i den svenska nynazistiska rörelsen. Utöver det är de totalt olämpliga och oförmögna att besluta eller sköta någonting som har med politik och samhälle att göra. Så det är en reell och otroligt skrämmande utveckling. Vanliga vettiga människor måste inse faran i detta och se till att gå till valurnorna i år. Varje röst som läggs som inte är på SD är viktig.

När ni nu återvänder till Ulricehamn, finns det något särskilt som ni tänker göra då, mer än att stå på scenen, fiska, bada i kallbadhuset, spela in en ny låt i Lundbergs studio?

– Vill gärna bada i kallbadhuset, det låter great. Visste inte att det fanns ett sånt.

När Teddybears fick avsluta Uportfestivalen 2013, beskrevs det som ”magiskt” och Uportgrundaren Sebastian Andersson grät. Vad minns ni själva av den spelningen?

– Inte ett enda minne av detta faktiskt, exakt noll. Men det låter ju som att det var legendariskt.

Å så var det det här med maskerna, är de med till Ulricehamn?

– Maskerna är med, vi åker ingenstans utan dem.