Ulricehamn

Ida Lindhagen: Om skojbråken som ger dåliga slutbetyg

Ulricehamn Artikeln publicerades

Jag är på Frejaskolan i Gnesta för att intervjua elever. I korridoren står två tonårskillar och småtjafsar. Inget allvarligt. Sånt där gruff som hörs i skolkorridorer mest hela tiden. Mer eller mindre grova ord som används med mer eller mindre intention att skada den tonåring de riktas mot.

Det som förvånade mig denna dag, det är några år sedan nu, var att läraren jag hade sällskap med stannade upp och frågade vad de tjafsade om. Nöjde sig inte med svaret ingenting utan separerade pojkarna i olika rum och redde ut saken ordentligt. Jag var förvånad. Inte var det såhär när jag gick i skolan.

Senare visar det sig att Frejaskolan inlett ett systematiskt jämställdhetsarbete och genom det höjt killarnas slutbetyg. Enligt rektorn är en klar orsak skolans nolltolerans mot skojbråk.

Härom veckan läste jag en artikel om en skola i Katrineholm. Med skolan i Gnesta som förebild har de börjat arbeta normkritiskt för ökad jämställdhet. Det gäller att odla ett klimat där det är okej att vara studiemotiverad även som pojke, säger en lärare på skolan. En av de första sakerna som infördes var nolltolerans mot skojbråk för att öka trygghetskänslan. Och vad har hänt? Jo, även på denna skola har pojkarnas eftersläpande skolresultat lyft.

Ett par dagar senare hörde jag ett radioprogram. Skolministeriets ”Kampen om talutrymmet”. Om forskningen som tyder på att pojkar fortfarande tar två tredjedelar av pratet i klassen. Men förutom det har forskarna sett någonting annat. Att pojkar oftare får ledande frågor. Vilket kan göra att de inte får chansen att svara nyanserat på frågor och i förlängningen inte får chansen att visa vad de faktiskt kan.

Och jag konstaterar att det finns fler sätt än dyra ELSA-projekt för att öka måluppfyllelsen i skolan.

VECKANS:

Hästens bästa: Potatisen plockades upp i septemberklar kvällsluft. Känner mig aldrig så rik som när jag skördat.

Höstens sämsta: Förkylningarna är på ingång, vän efter vän ligger däckad. Jag äter ingefära och håller mig på replängds avstånd.